Talibanregering verbiedt alle schoonheidssalons voor Afghaanse vrouwen

Vrouwenrechten De toegang van vrouwen tot het openbare leven wordt steeds meer ingeperkt sinds de machtsovername van de Taliban. Schoonheidssalons waren een van de weinige plekken waar vrouwen nog mochten werken.
Duizenden Afghaanse vrouwen verliezen hun baan als schoonheidsspecialiste of visagiste.
Duizenden Afghaanse vrouwen verliezen hun baan als schoonheidsspecialiste of visagiste. Foto Ebrahim Noroozi/AP

In het huidige Afghanistan is voor schoonheidssalons voor vrouwen geen plek meer. Dat besluit heeft het nieuwe zedenministerie van de Taliban dinsdag bekendgemaakt, melden internationale persbureaus dinsdag. Sinds de Taliban zo’n twee jaar geleden de macht grepen in het land, worden vrouwen en meisjes steeds verder beperkt in hun vrijheid. Schoonheidssalons waren een van de weinige plekken waar vrouwen nog mochten werken.

De schoonheidssalons moeten binnen een maand de deuren sluiten. Dat betekent dat duizenden Afghaanse vrouwen hun baan als schoonheidsspecialiste of visagiste verliezen. Schoonheidssalons openden nadat de Taliban eind 2001 werden verdreven. Toen de Taliban opnieuw de macht grepen, werden borden en ramen van de salons bedekt zodat vrouwen konden blijven werken.

Hoewel de Taliban bij de machtsovername in 2021 beloofden vrouwenrechten te respecteren, wordt de toegang van vrouwen en meisjes tot het openbare leven steeds meer ingeperkt. In december vorig jaar mochten vrouwen en meisjes niet meer voor ngo’s werken. Dat leidde tot acute problemen, vooral wanneer die vrouwen de kostwinner in het gezin waren. Vorig jaar sloten de Taliban ook de deuren van middelbare scholen en universiteiten voor meisjes en vrouwen. Zij mochten ook al niet meer naar sportscholen en openbare parken.

De Taliban hieven na de machtsovername ook het Ministerie van Vrouwenzaken op, dat werd opgezet om vrouwenrechten te ondersteunen. Het zedenministerie, dat de naleving van de extreme Taliban-voorschriften voor vrouwen afdwingt, kwam ervoor in de plaats.