Taliban willen dat Afghanistan de wereldtop bereikt met cricket

„Een enorme overwinning voor ons als team en als natie”. De Afghaanse teamcaptain Rashid Khan verborg zijn blijdschap niet nadat het Afghaanse cricketteam afgelopen weekend voormalig wereldkampioen Australië had verslagen op het WK Twenty20. En zijn emotie ook niet. „Het is zo belangrijk voor ons thuis”, zei hij tegen persbureau AP, „en alle Afghanen overal ter wereld voor wie dit het enige lichtpuntje is.”

The Sydney Morning Herald omschreef de winst van Afghanistan als een „aardverschuiving” in de wereld van cricket. Het verlies kwam extra hard aan omdat Australië in internationale competities weigert tegen Afghanistan te spelen vanwege de onderdrukking van vrouwen en meisjes in het land. Voor dit WK, georganiseerd door de VS en een aantal Caribische eilanden, werd een uitzondering gemaakt omdat het om een toernooi gaat. De wedstrijd werd gespeeld op het Caribische eiland Saint Vincent.

Hoe onverwacht voor sommigen wellicht ook: Afghanistan doet ertoe in het cricket en markeerde dat zaterdag opnieuw met de winst op de voormalig wereldkampioen Twenty20, de kortste en daardoor meest levendige vorm van cricket. In de nacht van maandag op dinsdag speelt Afghanistan tegen Bangladesh.

Aanvankelijk hoorde cricket niet bij de cultuur in Afghanistan dat nooit een Britse kolonie was. Ze speelden er hoogstens ‘geittrekken’, een eeuwenoud polospel waarbij groepen ruiters een dode geit over een lijn proberen te sleuren.

Afghaanse fans in de stad Chost steken vuurwerk af om de overwinning van het Afghaanse cricketteam op Australië te vieren, 23 juni.
Foto AFP

Kampen in Pakistan

Maar na de inval van de Sovjet-Unie in 1979 en de daarop volgende burgeroorlog vluchtten veel Afghanen naar vluchtelingenkampen in Pakistan, waar cricket wél alomtegenwoordig is. Deze vluchtelingen namen het spel mee terug naar Afghanistan.

In het begin lieten de Taliban het spelen van cricket slechts oogluikend toe. De broeken waren in ieder geval niet kort zoals bij tennis, maar een wereldse sport was het wel.

Sinds de machtsovername door de Taliban in 2021 is die houding veranderd. The Washington Post concludeert dat de Taliban van Afghanistan een „mondiale cricketmacht” wil maken, met ambitieuze plannen voor een state-of-the-art cricketstadion waar internationale wedstrijden kunnen plaatsvinden – als landen zouden willen komen. In de jaren negentig werd het belangrijkste stadion door de Taliban vooral gebruikt voor openbare executies.

De nieuwe cricket-lijn van de Taliban werd vrijwel direct na de machtsgreep zichtbaar, schrijft de krant. Binnen enkele dagen na de val van hoofdstad Kabul kreeg de Afghaanse cricketraad bezoek van een invloedrijke Taliban-vertegenwoordiger die zijn steun uitsprak voor de sport. Thuiswedstrijden worden de komende jaren evenwel nog in de Verenigde Arabische Emiraten gespeeld vanwege de onveiligheid in Afghanistan.