Afghanistan stuurt vertegenwoordigers van de Taliban naar de VN-klimaattop, COP29, die maandag in Azerbeidzjan begint. Dat maakt de woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Abdul Qahar Balkhi zondag bekend, schrijft persbureau Reuters. Het is de eerste keer dat Afghaanse vertegenwoordigers de conferentie bijwonen sinds de machtsovername door de Taliban in 2021.
Op beelden, verspreid door het Afghaanse Nationale Agentschap voor Milieubescherming (NEPA), is te zien dat Mawlawi Matiul Haq Khalis in Kabul op een vliegtuig stapt. Volgens de bijgevoegde tekst reist de vertegenwoordiger richting de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe om COP29 bij te wonen. Khalis is in de zomer aangesteld als hoofd van het Nationale Agentschap voor Milieubescherming. Daarvoor was hij voorzitter van de Afghaanse Rode Halve Maan.
Diplomatieke overwinning
Het is opmerkelijk dat de Taliban het grote internationale congres zullen bijwonen. De regering wordt door de VN-lidstaten niet officieel erkend. Voor de Taliban is het bijwonen van de top een mogelijke diplomatieke overwinning: al jaren hunkeren zij naar officiële erkenning en proberen zij uit een diplomatiek isolement te raken. Met China lukt het zo nu en dan om zaken te doen. Vorige zomer besprak de Afghaanse minister van Buitenlandse Zaken met zijn Chinese tegenhanger de mogelijkheden voor investeringen in onder meer het transport van grondstoffen naar Afghanistan.
Lees ook
Duivels dilemma voor de internationale gemeenschap: knieval doen voor de Taliban of de Afghanen aan hun lot overlaten?
De speciale VN-afgezant voor Afghanistan, Roza Otoenbajeva, benadrukte in aanloop naar de conferentie dat gelet „op het niveau van kwetsbaarheid” van Afghanistan, er niet weer een jaar voorbij kan gaan „zonder Afghaanse stemmen in deze belangrijke mondiale discussie over klimaatverandering”.
Het land kampt met de gevolgen van klimaatverandering en grootschalige armoede onder inwoners. In mei van dit jaar overleden honderden Afghanen na overstromingen. Hulp vanuit het buitenland is voor een groot gedeelte gestopt na de val van Kabul in 2021. Een ruime meerderheid van de inwoners moet leven van minder dan een dollar per dag. Experts pleiten voor behoud van dialoog met de Taliban, onder meer om verdere mensenrechtenschendingen te voorkomen.
Afwezige wereldleiders
Met de komst van de Taliban en de afwezigheid van Europese wereldleiders is het voordat de COP29 überhaupt is begonnen al een bijzondere editie. Ursula von der Leyen, Emmanuel Macron, Olaf Scholz, en de Nederlandse premier Dick Schoof zagen eerder al af van een bezoek aan de VN-klimaattop. Schoof is druk met de geweldsincidenten in Amsterdam, Scholz heeft zijn handen vol aan de economische en politieke crisis in Duitsland en Von der Leyen buigt zich over de hoorzittingen van haar beoogde nieuwe Eurocommissarissen.
Lees ook
Zonder buitenlandse hulp is het leven van Afghaanse vrouwen nóg moeilijker