Taiwans nieuwe president wil dat Chinese intimidaties stoppen

China moet ophouden Taiwan te intimideren, en zijn verantwoordelijkheid nemen om vrede en stabiliteit in de regio te handhaven. Dat heeft de nieuwe president van Taiwan, Lai Ching-te, maandag gezegd in een toespraak bij zijn inauguratie. Hij riep Beijing op om „de realiteit te accepteren” en samen te werken met „de legitieme regering, gekozen door het Taiwanese volk”. Taiwan doet volgens hem „geen concessies op het gebied van democratie en vrijheid”.

Lai is lid van de Democratisch-Progressieve Partij (DPP), en diende eerder als vicepresident onder het uitgaande staatshoofd Tsai Ing-wen, die hij nu opvolgt. Bij de verkiezingen in januari versloeg hij kandidaten van twee partijen die streven naar warmere banden met Beijing.


Lees ook
Nieuwe Taiwanese president Lai wil de balanceeract van zijn voorganger voortzetten

Lai Ching-te, die zaterdag werd verkozen tot president van Taiwan, op campagne in de hoofdstad Taipei.

De DPP beschouwt Taiwan als zelfstandig, hoewel ze de onafhankelijkheid niet formeel wil uitroepen om een ferme, mogelijk gewelddadige reactie van China te voorkomen. Volgens Beijing is het eiland een afvallige provincie, die uiteindelijk goedschiks of kwaadschiks met de Volksrepubliek zal worden herenigd. Lai beloofde in zijn toespraak het beleid van zijn voorganger voort te zetten, gericht op de status quo: niet buigen voor China, maar het evenmin provoceren.

Vliegroutes

De relatie tussen Taiwan en China is verder verslechterd sinds de eerste termijn van Tsai, in 2016, toen China alle formele contacten met Taiwan verbrak. Zeker sinds een fel omstreden bezoek van de toenmalige voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi aan het eiland, in 2022, deelt China regelmatig speldenprikken uit. Zo oefende het als directe reactie op het bezoek een militaire blokkade van het eiland, en dringen schepen en vliegtuigen uit de Volksrepubliek regelmatig binnen in wat Taiwan beschouwt als zijn wateren en luchtruim.

Onlangs verlegde China eenzijdig vliegroutes voor de burgerluchtvaart waardoor die vlak bij de denkbeeldige lijn in het midden van de Straat van Taiwan komen, die tot voor kort gold als informele grens.


Lees ook
Taiwans politiek blijft ongewild wereldwijd in de aandacht staan

De nieuw gekozen Taiwanese president Lai Ching-te (midden links) en zijn vicepresident Hsiao Bi-khim (midden rechts) vieren hun overwinning bij de verkiezingen van zaterdag.

Het Chinese bureau voor Taiwanese Zaken liet in een verklaring weten dat de toespraak van Lai „zijn ware aard als werker voor Taiwans onafhankelijkheid blootlegt”. Lai noemde zichzelf in een interview in 2017 eens „een pragmatische werker voor onafhankelijkheid”, een uitspraak die hem door Beijing nog altijd wordt nagedragen, hoewel hij zijn toon zelf sindsdien heeft gematigd. Voorafgaand aan de verkiezingen in januari sprak China dreigend van „een keuze tussen oorlog en vrede”. Volgens woordvoerder buitenlandwoordvoerder Wang Wenbin van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Beijing is Taiwanees „separatisme” een „doodlopende weg” en „hereniging van het moederland” een onstuitbare historische trend.

Handgemeen

Maar de relatie met China is voor Lai niet het meest acute probleem. Hij begon zijn toespraak met een boodschap voor het Taiwanese parlement, de Yuan, waarin zijn DPP sinds de verkiezingen in januari geen meerderheid meer heeft. Hij riep op tot goede samenwerking, en tot wederzijds respect tussen de partijen.

Afgelopen week liepen de spanningen in de Yuan hoog op toen de samenwerkende oppositiepartijen KMT en TPP parlementaire hervormingen trachtten door te voeren, waarmee de DPP het oneens is. Daarbij kwam het vrijdag zelfs tot een groot handgemeen in de plenaire vergaderzaal.