Taiwan is op het gebied van virtual reality het Silicon Valley van Azië – het gevolg is ook in artistieke films te merken

Het blijft een magische ervaring in virtual reality: je ‘eigen’ handen zien. Maar het zijn natuurlijk niet echt je handen. Soms krijg je met behulp van controllers een paar handen ‘aangemeten’, waardoor je met de virtuele wereld om je heen kunt interacteren. Maar dat gaat nog vaak fout. Dan heb je opeens twee linkerhanden.

Maar de nieuwste headsets maken het inmiddels al wel mogelijk om je eigen handbewegingen te volgen en om te zetten in virtuele beelden, bijvoorbeeld dankzij kleine cameraatjes in de bril. Dan kun je voelen dat je je eigen vingers beweegt, terwijl je naar een VR-hand kijkt. En dat kan dan ook een klauw van een roofvogel of een hand met zes vingers zijn. Zou dat hetzelfde zijn wat een baby ervaart die voor het eerst diens eigen hand waarneemt? Dat zien en voelen dezelfde zintuiglijke ervaring lijken?

In Samsara (2021) van de Taiwanese multimediakunstenaar Hsin-chien Huang, dat nu in het nieuwe VR-programma Trailblazing Taiwan is te zien, ervaar je die virtuele handen naadloos. Je hebt allerlei soorten: menselijke handen, maar ook dierlijke, doorzichtige, of van creaturen waarvan je maar moet gokken wat voor soort het is. Samsara neemt ons mee naar de toekomst, na de destructie van de aarde door klimaatcrisis en oorlog, op zoek naar een nieuwe planeet. Ik heb eindeloos gefascineerd zitten kijken naar de versie van mijn handen waarbij ik op mijn vingertoppen een paar extra minihandjes had. Dat moet een wel heel voelgraag wezen zijn. Is dat een toekomstige versie van de mens?

Still uit de film Samsara (2021) van de Taiwanese multimediakunstenaar Hsin-chien Huang.
Nu:reality

Artistiek

Huangs Samsara is de komende maanden in zeven filmtheaters in Nederland te zien dankzij Nu:Reality, het platform dat VR-films toegankelijk maakt in de bioscoop. Na eerdere programma’s rond bijvoorbeeld natuur-VR-films, wordt nu met twee interactieve en drie 360°-werken de VR-productie uit Taiwan belicht. Dat is niet zo gek. Vanaf het moment dat artistieke VR de afgelopen vijf jaar de aandacht begon te trekken als nieuwe kunstvorm, is Taiwan een voorloper. En Huang een van de makers die inmiddels een echt oeuvre heeft opgebouwd.

In zijn geval komt dat omdat hij op een gegeven moment de stoute schoenen aantrok en aan de Amerikaanse kunstenaar en muzikant Laurie Anderson voorstelde om samen te werken. Ze maakten drie films samen: Aloft en Chalkroom uit 2017 en een jaar later To the Moon, waarin het probleem van ruimtepuin aan de orde werd gesteld. Chalkroom won in 2017 de hoofdprijs van de toen net nieuwe VR-competitie van het filmfestival van Venetië, en was een jaar later ook te zien in het Eye Filmmuseum in Amsterdam, dat samen met DocLab van het International Documentary Filmfestival Amsterdam toonaangevend is voor de vertoning van VR in Nederland. Huang brak door in de rest van de wereld. Op IDFA was bijvoorbeeld ook het zeer persoonlijke en politiek geladen Bodyless (2019) te zien. Hierin trekt Huang parallellen tussen zijn eigen kindertijd toen Taiwan onder militair bewind stond en het gebruik van surveillance en big data nu om mensen in de gaten te houden.

Dat Taiwan op dit gebied zo voorop loopt, komt door een combinatie van factoren. Allereerst ligt het aan het actieve investeringsbeleid van de overheid om van het kleine eiland de ‘Silicon Valley’ van Azië te maken. Uniek is ook de Taiwan Creative Content Agency, die als intermediair tussen overheid en markt innovatie stimuleert – van film tot popmuziek en mode tot creatieve technologie.

Still uit de film Samsara (2021) van de Taiwanese multimediakunstenaar Hsin-chien Huang.
Nu:reality

Creatieven uit verschillende sectoren worden aan elkaar gekoppeld. Techniek en inhoud liggen in elkaars verlengde: de beste gameprogrammeurs maken hun software geschikt voor het bouwen van een virtuele wereld, terwijl bij wijze van spreken om de hoek nieuwe headsets of 360°-camera’s worden geproduceerd. Cultuur, economie en industrie worden niet los van elkaar gezien.

Regisseur Wen-Chieh Chang, van wie de korte animatiefilm Wonder of Life (2022) is te zien, is een goed voorbeeld van iemand die met een achtergrond in reclamefilms in de kunstzinnige VR terechtkwam. Inspiratie was het schilderij Lotusvijver van Yu-san Lin uit 1930 dat hij tot leven bracht. De film neemt je mee in de ontzagwekkende wereld van fragiele waterdruppels op lotusbloemen en de gaasdunne vibraties van een libelle in diens vlucht. De hele ervaring heeft iets meditatiefs.

Het lijkt alsof het onderscheid tussen de zogeheten hoge en lage cultuur hier echt niet meer bestaat

Boeddhistische filosofie

Het gemak waarmee culturele tradities en (boeddhistische) filosofie in Taiwan hun weg naar VR vinden is opmerkelijk. Het lijkt alsof het onderscheid tussen de zogeheten hoge en lage cultuur hier echt niet meer bestaat. Neem bijvoorbeeld ook Home, eveneens onderdeel van het Trailblazing Taiwan-programma. Het is een van de beste 360°-ervaringen van de afgelopen jaren. Een korte liveactionfilm over een familie die hun grootmoeder bezoekt. Het is niet duidelijk wat zij van die visite nog meekrijgt, en wie jij in die ervaring bent. Een toeschouwer of een familielid? Of het bewustzijn van oma zelf, die voor de laatste keer door haar huis dwaalt?

Het is onmogelijk om bij Home niet aan het werk van twee van de grootste Taiwanese cineasten van de afgelopen vijftig jaar te denken: Edward Yang en Hou Hsiao-hsien. Dat waren voorlopers van de zogeheten Slow Cinema, waarvan de naam al aangeeft dat hun werk vaak contemplatieve, observerende films betrof, met veel aandacht voor de hoofdpersonen. Hoe langer je naar hen keek, hoe meer je te weten kwam over hun kleine bescheiden plek in de grote wereldgeschiedenis. Home doet dat ook, door bijvoorbeeld zowel de jongste generatie met hun smartphonebeelden, als de filmgeschiedenis op de televisie zichtbaar te maken. Zo wordt tijd continuïteit.

Deze filosofische dimensie van virtual reality onderkent ook multimediakunstenaar Hsin-chien Huang. Volgens hem is het een uitgelezen technologie om onstoffelijke, filosofische en spirituele zaken te onderzoeken. „Als je naar de geschiedenis van de mensheid kijkt”, zei hij, „dan zien we een eindeloze opeenvolging van technologische uitvindingen. Maar hoe zit het met onze spirituele groei? Daarvoor grijpen we nog steeds terug op eeuwen- zo niet millennia-oude overleveringen en teksten.”

Dat is wat Samsara als hoogtepunt van Trailblazing Taiwan dan ook zo prikkelend maakt: de fysieke ervaring dat alles wat we met die verschillende soorten handen vast willen grijpen allemaal illusie is.

Trailblazing Taiwan. T/m 17 september in zeven filmtheaters. Met: Home (2023), Over the Rainbow (2023), Red Tail (2022), Samsara (2021), Wonder of Life (2022). Info: nureality.eu