Tachtig jaar herdenken

Midden jaren zestig overwoog het Nederlandse kabinet de Nationale Herdenking op 4 mei af te schaffen. Was het nog nodig te herdenken? De elementen van de herdenking – de twee minuten stilte, de taptoe, en de stille tochten – waren in 1946 bedacht door verzetsman Jan Drop. Hij zag het als zijn opdracht dat de gevallenen niet zouden worden vergeten, en slechts ‘een uurtje’ kregen op 5 mei.

Maar de belangstelling nam af, ooggetuigen van toen wilden de oorlog liever vergeten en deden er het zwijgen toe. De interesse neemt sinds de jaren tachtig weer toe, met elk decennium zijn eigen discussie over wie en wat er mag worden herdacht. Het officiële memorandum – de tekst die bij het monument op de Dam wordt voorgelezen – veranderde ook een aantal keer.

Nu luidt dat: “Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord; zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de koloniale oorlog in Indonesië, als in oorlogssituaties en bij vredesoperaties daarna.” 

Op 13 mei 1945, een week na de capitulatie, organiseerden de Binnenlandse Strijdkrachten een kranslegging op Plein 1813.
Foto Menno Huizinga
ANP / Nederlands Fotomuseum

Een tijdelijk monument

Foto Alphons Hustinx

Direct na de bevrijding werd het plantsoen aan de oostzijde van de Dam in Amsterdam door velen gezien als de ideale locatie voor een Nationaal Monument ter herdenking van de oorlogsslachtoffers. In juni 1945 werd een stellage opgericht met vlaggen van de geallieerden en de tekst ‘Wij hebben jaren verloren. Wij hebben een eeuw te winnen’.

Op de voorgrond een beeld van de Phoenix, zinnebeeld van het herrijzend Amsterdam. Deze stellage stond voor een tijdelijk, bakstenen mausoleum. Met de officiële inwijding begonnen de bevrijdingsfeesten van 26 tot 28 juni 1945.

Koningin Wilhelmina is aanwezig bij het bijzetten van urnen met grond uit verschillende provincies in het Nationaal Monument in 1947.
Foto Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad/ANP


Kranslegging bij het tijdelijk Nationaal Monument door de Amsterdamse burgemeester Arnold Jan d’Ailly op 4 mei 1949. In de nissen van het monument zijn de urnen te zien.
Foto ANP / Stadsarchief Amsterdam

In 1956 werd het huidige Nationaal Monument op de Dam onthuld. Ook hierin werden in nissen de urnen met aarde van fusillade- en erebegraafplaatsen uit de provincies en van 22 erevelden uit het voormalig Nederlands-Indië geplaatst.

Foto Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad/ANP

Nationale Dodenherdenking 4 mei 1957. Sinds 1961 zendt de NOS de herdenking live uit op televisie.
Foto Anefo / Collectie Stadsarchief Amsterdam

Op de Waalsdorpervlakte tussen Den Haag en Wassenaar werden in de Tweede Wereldoorlog meer dan 250 mensen geëxecuteerd, vooral verzetsstrijders die in het nabijgelegen Oranjehotel zaten – zoals de gevangenis op Scheveningen door hen werd genoemd. De herdenking ontstond in 1946 spontaan, nu is het een van de officiële herdenkingsplaatsen.

Het luiden van de Bourdonklok op de Waalsdorpervlakte tijdens de Dodenherdenking van 1959.
Foto Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad/ANP


4 mei 1968. Koningin Juliana en prins Bernhard leggen bij het Nationaal Monument op de Dam een krans ter herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties waarbij Nederland sindsdien betrokken was.
Foto ANP

Het memorandum, de officiële tekst over wie er wordt herdacht, veranderde een aantal keer. Op verzoek van veteranen worden sinds 1961 alle Nederlandse oorlogsslachtoffers herdacht die zijn omgekomenen – waar ook ter wereld – sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

Bij de Dodenherdenking van 1970 willen enkele leden van de Jongeren Aksiegroepen Homoseksualiteit zonder toestemming een krans leggen, ter nagedachtenis van in de oorlog vervolgde en omgekomen homoseksuelen. Tussen de 5.000 en 15.000 – vooral Duitse – homo’s kwamen in een concentratiekamp terecht. De actievoerders worden hardhandig weggedragen. In 1987 zou op de Westermarkt in Amsterdam het Homomonument worden onthuld.

Aanhouding van een van de leden van de Jongeren Aksiegroepen Homoseksualiteit.
Foto Anefo / Collectie Stadsarchief Amsterdam


Dodenherdenking op de Dam in 1980, enkele dagen na de onrustig verlopen kroning van Beatrix. Vlnr: premier Dries van Agt, prins Claus, koningin Beatrix, prinses Juliana, prins Bernhard en oud-premier Piet de Jong, de de eerste voorzitter van het nieuwe Comité Nationale Herdenking 1940-1945.
Foto ANP


Prins Willem-Alexander (16) vervangt voor het eerst zijn zieke vader Claus bij de kranslegging op de Dam van 1983. In de jaren tachtig neemt de belangstelling voor de Dodenherdenking af, het Nationaal Comité 4 en 5 mei wordt opgericht om activiteiten te organiseren en vooral jongeren bij de herdenkingen te betrekken.
Foto ANP


In de jaren 90 is er weer oorlog op het Europese vasteland. Tussen de vele mensen die aanwezig waren bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam is ook protest te zien tegen de Navo-bombardementen op voormalig Joegoslavië.
Foto Raymond Rutting / ANP


Een dag na Bevrijdingsdag 2002 wordt politicus Pim Fortuyn vermoord op het Mediapark in Hilversum. Spontaan ontstaan bloemenzeeën, ook aan de voet van het Nationaal Monument. De kransen van de Dodenherdenking twee dagen eerder liggen er nog.
Foto Martin Alberts Martin / Collectie Stadsarchief Amsterdam

Met een luide schreeuw verstoorde een 40-jarige man in 2010 de Nationale Dodenherdenking op de Dam. In de paniek die daarop volgde – veel mensen hadden nog Koninginnedag een jaar eerder in hun hoofd, toen een auto inreed op de stoet – liepen 63 mensen verwondingen op. De ‘Damschreeuwer’ werd uiteindelijk veroordeeld tot zestien maanden cel, waarvan acht voorwaardelijk voor verstoring van de openbare orde en het veroorzaken van lichamelijk letsel.

Tientallen mensen raken gewond in de chaos nadat iemand tijdens de Dodenherdenking op de Dam begint te schreeuwen.
Foto Robin Utrecht / ANP


Prinses Máxima, prins Willem-Alexander en koningin Beatrix worden weggeleid van de Dam tijdens het schreeuwincident.
Foto Marcel Antonisse / ANP

2020: Coronacrisis, een lege Dam door de lockdown. Het had, 75 jaar na de bevrijding, een grootse herdenking moeten worden. Het was de meest sobere ooit, omdat de lockdownregels mensenmassa’s verboden.

Foto ANP

Koning Willem-Alexander, sprak in een zeer persoonlijke toespraak over wegkijken, over collectieve schuld én over de verantwoordelijkheid ook in het heden „niet ‘normaal’ [te] maken wat niet normaal is”. „Sobibor begon in het Vondelpark”, waarschuwde hij.

Alleen koning Willem-Alexander, koningin Máxima, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei Gerdi Verbeet, premier Rutte, burgemeester van Amsterdam Femke Halsema, en de adjudant-generaal van de koning, Ludger Brummelaar, waren op de Dam aanwezig.

Foto Mischa Shoemaker / ANP


In 2021 was de Nationale Dodenherdenking opnieuw in aangepaste vorm en zonder publiek wegens de coronamaatregelen. Alleen een selecte groep genodigden mocht op de Dam aanwezig zijn.
Foto Olivier Middendorp


Als vanouds stroomde de Dam in 2023 vol tijdens de Nationale Dodenherdenking.
Foto Olivier Middendorp

In 2024 treft de Amsterdamse burgemeester Halsema extra veiligheidsmaatregelen, vanwege de kans op onaangekondigd pro-Palestijns protest. Rondom de Dam geldt altijd een noodverordening. Dat jaar worden er minder mensen toegelaten en zij worden gefouilleerd om te voorkomen dat ze vlaggen of protestborden meenemen. In maart klonk tijdens de opening van het Nationaal Holocaustmuseum luid protest tegen de aanwezigheid van de Israëlische president Isaac Herzog. Naderhand kreeg Halsema het verwijt dat demonstranten onvoldoende op afstand waren geplaatst.

Foto Olivier Middendorp


Kranslegging door het koninklijk paar op 4 mei 2024.
Foto Remko de Waal / EPA