Sunak stapt na historisch verlies ook op als leider van de Conservatieve Partij

Rishi Sunak vertrekt als premier en stapt ook op als partijleider van de Conservatieve Partij, na zijn historische verlies bij de Lagerhuisverkiezingen. Sunak blijft aan tot zijn partij een nieuwe leider heeft aangewezen, maakte hij vrijdagmorgen bekend, bij zijn vertrek uit de ambtswoning in Downing Street. „Het spijt me”, zei hij tegen de Britse kiezers. „Ik heb jullie boosheid en teleurstelling begrepen en ik neem de verantwoordelijkheid voor dit verlies.”

Deze vacature voor het leiderschap zagen de Tories van verre aankomen, omdat de peilingen in aanloop naar de verkiezingen van donderdag onvermurwbaar en onveranderlijk op een groot verlies voor hen wezen. Inderdaad behaalden de Conservatieven maar 121 van de 650 zetels, het slechtste resultaat uit de geschiedenis van de partij.

Wie wordt de nieuwe leider van een partij die zichzelf opnieuw moet uitvinden in de oppositie? De meeste kandidaten hielden hun ambities voor zichzelf tot de verkiezingen achter de rug waren. Minister Steve Baker zei wél vooraf al dat hij mee zou doen, maar hij verloor zijn zetel.

De gematigde en – binnen de partij – populaire Penny Mordaunt heeft haar zetel verloren en is dus geen optie meer. De ministers Tom Tugendhat (Veiligheid) en Victoria Atkins (Volksgezondheid) hebben hun zetel wel behouden en zijn ook van de gematigder vleugel van de partij.

Aan de radicalere rechterkant van de partij zouden Kemi Badenoch, minister voor Internationale Handel, en voormalig minister Suella Braverman kans maken. Braverman verwees al impliciet naar haar belangstelling voor het leiderschap. „Het spijt me dat mijn partij niet naar jullie heeft geluisterd”, zei ze vrijdagochtend, en ze zei dat ze „er alles aan zal doen om het vertrouwen te herstellen”.

Sunak sinds 2015 in Lagerhuis

Rishi Sunak zit sinds mei 2015 in het Lagerhuis. De meeste Britten leerden hem kennen toen hij begon als minister van Financiën, in februari 2020. Eén van zijn eerste acties was het uitschrijven van miljardensubsidies om de economie te stutten tijdens de coronacrisis. In oktober 2022 nam Sunak het premierschap over van Liz Truss.

Vrijdagochtend liep Rishi Sunak met zijn vrouw Akshata Murty Downing Street uit. Het bijzondere aan Groot-Brittannië, zei Sunak, is dat het hier binnen twee generaties mogelijk is om premier te worden. „En het opmerkelijke is dat het níet als opmerkelijk wordt gezien.” Zijn grootouders zijn van Indiase afkomst en kwamen in de jaren zestig met hun kinderen naar het Verenigd Koninkrijk. Sunak was de eerste Brits-Aziatische en hindoe premier in de geschiedenis van het VK. „Ik ben vereerd dat ik jullie premier mocht zijn. Dit is het beste land ter wereld.”