Succès Masra, van felle opposant naar nieuwe premier

Het is een flinke draai. Succès Masra, de veertigjarige oppositiepoliticus in Tsjaad die afgelopen jaren het gezicht was van het verzet tegen president Mahamat Idriss Déby, heeft zich laten benoemen tot diens nieuwe premier. Masra gaat in die rol het einde van de transitie overzien die het Centraal-Afrikaanse land tekent sinds de plotselinge dood van oud-president en krijgsheer Idriss Déby Itno in 2021 en de daarop volgende machtsgreep door zijn nu 39-jarige zoon.


Lees ook
In Tsjaad lijkt ‘de laatste kans op echte democratie’ verspeeld

Demonstranten werpen op 20 oktober vorig jaar barricades op in de Tsjadische hoofdstad N’Djamena, nadat het bewind van Idriss Deby's de terugkeer naar een burgerregering met twee jaar had uitgesteld. Harde repressie was het gevolg, waarbij onder betogers in de twee grootste steden zeker zestig doden vielen.

Aanhangers van de voorman van Les Transformateurs, de veranderaars, gingen maandagmiddag blij de straat op nadat zijn benoeming op de staatstelevisie was bekendgemaakt. Maar onder andere oppositiepartijen klinkt harde kritiek. „De man die gisteren Tsjadiërs een droom verkocht dat hij kandidaat was in de strijd voor verandering, is nu de persoon die ervoor moet gaan zorgen dat de dynastie zich in Tsjaad installeert”, sneerde één van hen maandag tegen de radiozender RFI.

Op zijn Facebookpagina, waarop hij ruim driehonderdduizend volgers heeft, plaatste Masra na het nieuws slechts enkele foto’s zonder bijschrift. Te zien is Masra in zijn kantoor, op zijn knieën biddend met twee collega’s. Naast hen op tafel een tissuedoos in de kleuren van de Tsjadische vlag.

Vlucht naar de VS

Die paar foto’s illustreren de politieke gok van Masra. Ruim een jaar geleden moest de populaire opposant Tsjaad ontvluchtten nadat een demonstratie die mede door hem was georganiseerd, bloedig werd neergeslagen. Op wat ‘Zwarte Donderdag’ is gaan heten, kwamen volgens de autoriteiten zo’n vijftig mensen om. De oppositie en burgerbewegingen spreken van zeker driehonderd doden.


Lees ook
‘De VN moeten niet pas een missie naar Tsjaad sturen als de oorlog is uitgebroken’

Oppositieleider <strong>Succès Masra</strong> op 3 mei 2021 in de Tsjadische hoofdstad Ndjamena.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/01/succac2a8s-masra-van-felle-opposant-naar-nieuwe-premier-1.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Masra verbleef sindsdien in de Verenigde Staten, pendelend tussen Washington D.C. en het VN-hoofkwartier in New York, in de hoop steun te vinden om het vertrek van Déby en zijn terugkeer naar Tsjaad mogelijk te maken. Toen <em>NRC</em> de politicus vorig voorjaar sprak, <a rel=klonk hij nog compromisloos: „Onder Déby père hebben we dertig jaar gewacht op een terugkeer naar democratie. Mijn generatie is niet van plan daar onder zijn zoon opnieuw mee te beginnen.”

Dit was hoe Tsjadiërs hem kenden. Een econoom die studeerde aan prestigieuze universiteiten als Harvard en de Sorbonne en in 2018 zijn carrière bij de Afrikaanse Ontwikkelingsbank verruilde voor de politiek. Zijn politiek was er één van verzet. Eerst tegen vader Déby, de autocraat die Tsjaad van 1990 tot zijn dood in 2021 regeerde. Daarna tegen diens zoon, een generaal en leeftijdsgenoot van Masra, die met hulp van het leger alle macht naar zich toetrok.

Verzoening

In de VS kostte het de politicus moeite steun te vinden, mede door de opstelling van de bondgenoot waarop zoon Déby net als zijn vader kan rekenen: oud-kolonisator Frankrijk. Dat land wil zijn belangen in Tsjaad, waaronder een legerbasis, beschermen. Dat noopte Masra tot een andere tactiek: na bemiddeling door de Congolese president Félix Tshisekedi tekende hij begin november een ‘verzoeningsakkoord’ dat zijn terugkeer naar Tsjaad en de politiek mogelijk maakte.

Een van de concessies die daartegenover stond: amnestie voor de daders van het bloedbad op Zwarte Donderdag. Zelf zei Masra naderhand dat „ieder een stap naar de ander had gezet”. Zijn medestanders zagen het als pragmatisme: vanuit Tsjaad zou de politicus sterker zijn stempel op de transitie en vooral de aanstaande verkiezingen kunnen drukken. Bij zijn terugkeer en een daaropvolgende toer door het land werd Masra door juichende mensenmassa’s onthaald.


Lees ook
Activiste Delphine Djiraibé blijft hopen op democratie in Tsjaad: ‘We hebben een systeem dat moordt’

Activiste Delphine Djiraibé blijft hopen op democratie in Tsjaad: ‘We hebben een systeem dat moordt’

Andere oppositiepartijen ruiken verraad. Vooral na Masra’s opstelling bij een referendum over een nieuwe grondwet vorige maand. Terwijl de oppositie Tsjadiërs opriep thuis te blijven, riep Masra op vóór te stemmen. Nu deze is aangenomen, is hij de nieuwe premier. Een gok waarmee hij hoopt straks het presidentschap te kunnen winnen, maar die hem duur kan komen te staan.