Studentenbeleggers in Nijmegen hekelen wispelturig beleid van Trump: ‘Beleggen is normaal al wat gokken, maar nu…’

‘Dit is echt gewoon balen. Vergelijkbaar met corona.” Zo’n twintig minuten nadat de beleggersbijeenkomst is begonnen, tovert masterstudent Financial Economics Stan Blankestijn (25) een rits dia’s met rode cijfers tevoorschijn. De zaal met ongeveer twintig studenten, van wie de bestuursleden allemaal zijn gekleed in een donkerblauw pak met stropdas en wit overhemd, valt stil. Het geschuif met de houten klapstoelen is ineens opgehouden. Een van de studenten achterin, met strak naar achteren gekamd zwart haar, opent meteen de rekenmachine op zijn mobieltje om berekeningen te maken.

De conclusie is overduidelijk: de gezamenlijke portfolio, waarmee de jongeren samen investeren in aandelen, heeft de afgelopen maand ronduit slecht gepresteerd. Op het presentatiescherm laten de koersgrafieken van de aandelen die zijn aangekocht door de studenten allemaal eenzelfde beeld zien: steile lijn omlaag.

Vooral de aandelen van Amerikaanse bedrijven namen een duikvlucht. Naast die grafiekjes hebben de studenten enkele keren het hoofd van de Amerikaanse president Donald Trump neergezet. Albemarle? Gedaald. Lockheed Martin? Gedaald. Microsoft? Gedaald. Na maanden van positieve resultaten is dit de eerste rode maand: -12,64 procent. Enigszins tevergeefs probeert Blankestijn er nog een opbeurende spin aan te geven: „Als je het op de lange termijn van dertig of veertig jaar bekijkt, zoals wij studenten kunnen doen, dan moeten we ons eigenlijk geen zorgen maken, toch?”

Foto Eric Brinkhorst

Wegwijs op de beurs

Een groot deel van de aanwezigen maakt deel uit van Pecunia Causa, een Nijmeegse studentenvereniging die tot doel heeft studenten wegwijs te maken in de aandelenhandel. In het bruine café ’t Haantje in Nijmegen kwam deze groep dinsdagavond bijeen voor een zogeheten Pecunia-meeting. Leden moeten zich inkopen, van de inleg koopt de vereniging aandelen voor het gezamenlijke portfolio. Voor een groot deel van hen is dit de eerste kennismaking met beleggen.

De Nijmegenaren nemen hun beleggingsportefeuille op deze avonden uiterst serieus. De importheffingen die Trump op zijn zelfverklaarde ‘bevrijdingsdag’ aankondigde, werden hier dan ook niet warm onthaald. In de dagen na Trumps aankondiging dat hij hoge tarieven ging eisen van alle landen waarmee de Verenigde Staten een handelstekort hebben, kleurden de beurzen dieprood. Op woensdag zorgde het besluit van de Amerikaanse president om voor „meer dan 75 landen” de heffingen negentig dagen te pauzeren, voor een opleving – al blijven de markten schommelen.

Onzekerheid over het wispelturige Amerikaanse beleid heerst ook onder de studentbeleggers. Tijdens de pauze van de bijeenkomst bespreken de leden hun beleggingen aan de bar. Tim Peters (22), die financiële economie studeert aan de Radboud Universiteit, vertelt dat hij met zijn handen in het haar zit. „Er is heel veel onduidelijkheid. Beleggen is normaal al wat gokken, maar nu… gaat de koers verder omlaag of omhoog? Ik weet het niet.”

Foto’s Eric Brinkhorst

Toch is er bij Peters geen sprake van paniek. Ook de vierdejaarsstudent Julian Damaschek (23) staat ontspannen een praatje te maken met andere verenigingsleden. „Kijk, het is vervelend. Alleen gaat het natuurlijk om kleine bedragen, zo’n 100 tot 130 euro per persoon”, legt Damaschek uit. Druk gebarend vertelt hij verder over zijn persoonlijke beleggingen, die hij naast het groepsportfolio heeft: „Ik had het wat zien aankomen, dus de klap viel mee. Je moet ook niet investeren met geld dat je nodig hebt voor bijvoorbeeld boodschappen of de energierekening.”

Het risico van Google

Na de pauze druppelen de jonge investeerders de houten vergaderzaal weer in, terwijl een van de bestuursleden begint aan zijn buy pitch. Aan het eind van iedere bijeenkomst wordt een voorstel gedaan om een bepaald aandeel te kopen of verkopen. Ditmaal passeren Google en chipmaker Nvidia de revue, waarbij er gedurende de pitches vurig wordt gedebatteerd over wel of niet kopen.

Foto Eric Brinkhorst

Clara Küntzle (23) benadrukt dat het belangrijk is om te kijken naar hoe stabiel de bedrijven zijn en hoe vatbaar zij zijn voor geopolitieke ontwikkelingen: „De Europese Unie probeert eigen zoekmachines te ontwikkelen sinds Trump aan de macht is gekomen. Dat is een risico. Bij grafische chips is dat minder makkelijk.” Zowel de aandelen van Google als Nvidia komen tot een stemronde.

Küntzles argument lijkt overtuigd te hebben, want Google wordt resoluut afgewezen. Wel steekt de vereniging met een overweldigende meerderheid de handen op voor het kopen van Nvidia-aandelen. Voorzitter Ali Can Erdogan stapt naar voren, pakt zijn houten voorzittershamer, slaat drie keer op de bar en zegt: „Dan is het nu tijd voor de borrel!”

Enkele dagen na de beleggersbijeenkomst reageert Damaschek in een telefoongesprek met NRC verheugd op het nieuws dat Trump een pauze heeft ingesteld voor zijn heffingen: „Onrustige en vreemde dagen, maar ik ben vanochtend goed wakker geworden. We maken ons verlies wat goed!” Blankestijn is voorzichtiger: „Ik wil niet al te blij zijn, want morgen kan het anders zijn. Trump is ongelofelijk onvoorspelbaar, het blijft een soort gokken bij hem.”

Foto Eric Brinkhorst