Strip over het verborgen leven van bomen wakkert groen enthousiasme aan

Eerst was er de roman, daarna de verfilming en sinds deze maand is Het verborgen leven van bomen van de Duitse boswachter en schrijver Peter Wohlleben een strip, die de lezer werkelijk alles vertelt over bomen. „Wat ze voelen, hoe ze communiceren – ontdekkingen uit een onbekende wereld” luidt het onderschrift en dat is zelfs nog maar een begin: wie het boek gelezen heeft, mag zich gerust een dendroloog noemen.

Per seizoen leert de auteur ons hoe bomen groeien, welke dieren en organismen er in en onder de bomen leven, hoe bomen zich wapenen tegen seizoensinvloeden, droogte en de gevolgen van klimaatveranderingen. We leren over leefgemeenschappen, biotopen en cycli, over voortplanting en bestuiving. Het heeft bijna iets onbekommerds. Wie Het verborgen leven van bomen leest, raakt zo begaan met de natuur dat de boze buitenwereld er even niet lijkt te zijn.

Leren van bomen

Toch sluit Wohlleben zijn ogen niet voor wat de mens de aarde aandoet. De desastreuze gevolgen van landbouwgif en ontbossing voor houtwinning, snelwegen of teelt komen in al hun lelijkheid aan bod, maar de positivo Wohlleben zet iets ertegenover. Hij is een uitgesproken pleitbezorger voor ecologisch en economisch duurzaam bosbeheer. Opmerkelijk voor iemand die is opgeleid als bosbouwer en „alleen [was] geïnteresseerd in het welzijn van het bos voor zover dat noodzakelijk is voor een optimale bedrijfsvoering”. Hij heeft bijgeleerd, zegt hij, en die kennis wil hij doorgeven.

De Franse scenarist Fred Bernard bewerkte de roman van Wohlleben tot strip en tekenaar Benjamin Flao zette zich aan de tekeningen, die doen denken aan het werk van Pierre-Henri Gomont (Malaterre). Beide tekenaars hebben een schetsmatige en trefzekere lijn: Flao houdt van ruig en speels. Zijn inktlijnen zijn snel en de uitbundige pagina’s – met name de grote kijkplaten – leunen op de inkleuring die de strip iets magisch geeft. Dit is precies waar een striplezershart sneller van gaat kloppen: een bos is een bos, maar als Wohlleben jubelt dat er niets mooier is dan een herfstbos en je ziet met eigen ogen hoe schitterend de kleuren zijn, dan kun je echt verrukt raken. Kijk alleen al naar hoe schilderachtig mooi het omslag is.

Beeld uit Het verborgen leven van bomen.

Tekeningen: Benjamin Flao

Wohlleben is zo meelevend met de bomen, dat hij ze personifieert. Die manier van vertellen zorgt ervoor dat de lezer alles heel betrokken ervaart – dicht op de bast, zogezegd. We lezen hoe de bomen ademen, bewegen, voor elkaar en hun omgeving zorgen en hoe alles verband houdt en in evenwicht is. Behalve, zo laat Wohlleben zonder omhaal zien, als de mens zich bijvoorbeeld bekommert om de groenvoorziening in de binnenstad: dan worden er ronde gaten gegraven waar kortgewortelde boompjes precies in passen, afdekt met een onkruidvrij rooster dat een beetje water doorlaat. Tenminste, dat is het idee.

Wohlleben is mild in zijn kritiek en eerder liefdevol over bomen dan boos op de mens. Daar schuilt het knappe van hoe de strip is uitgewerkt. Hij wakkert enthousiasme aan voor de natuur, waardoor we zelf zien waar het in onze groene ambities aan schort. Tikje knuffelig misschien, maar in ieder geval positief. Na het lezen van Het verborgen leven van bomen als groen handvat voor een betere toekomst, weten we tenminste wat we wel en niet moeten doen.

Meer strips




Molo Uku 1: Erfenis van de Gouden Eeuw

Eerste deel van de meeslepende geschiedenis over het Nederlandse koloniale verleden en de VOC, verteld vanuit het perspectief van de Molukse bewoners. In dit deel worden de Molukken veroverd, wat het begin is van 350 jaar koloniaal bewind. In een filmische tekenstijl en met veel overtuigingskracht wordt het beeld geschetst van een trots volk dat weigert te buigen voor de bezetter. Soms met grote gebaren, maar steeds indrukwekkend vanwege de inheemse invalshoek en onderhuidse spanning.




Het mysterie van de Djatlovpas

Het onopgeloste mstysterie van de bergbeklimmers in de Djatlovpas uit 1959 spreekt nog steeds tot de verbeelding. Aan de flinke lijst boeken, films en documentaires is nu een strip toegevoegd, waarin allerlei onbewezen theorieën langskomen: een kernproef, een buitenaardse ontmoeting, de KGB. Met vaart verteld en in een heel toegankelijke stijl, maar zonder oplossingen of aanwijzingen die in een bepaalde richting wijzen. Het interessante dossier achter in het album is minstens zo spannend.




Loire

De vijftiger Louis krijgt een brief van een vroegere geliefde die hem vraagt haar op te zoeken. Eenmaal op haar stek aan de Loire ontdekt Louis dat hij niet alleen is, maar dat alle geliefden van de vrouw zijn uitgenodigd. Wat volgt is een emotionele ontdekkingstocht naar wat mensen bindt, naar relaties, liefde en verlies. Het zorgt voor mooie gesprekken aan de oevers van de Loire, wat voor een sprankje nostalgie zorgt. Dat de rivier als filosofische entiteit wordt opgevoerd, is minder overtuigend.