Strijdgroepen in Soedan ondertekenen voorlopig akkoord over beschermen burgers

Gewapend conflict Het leger en de RSF-militie die elkaar in Soedan bevechten hebben vrijdag een verklaring getekend. Ze willen onder meer de levering van humanitaire hulp veiligstellen.
Door het conflict in het land zijn 850.000 mensen ontheemd geraakt.
Door het conflict in het land zijn 850.000 mensen ontheemd geraakt. Foto Zohra Bensemra/Reuters

De strijdende partijen in Soedan hebben gezamenlijk toegezegd burgers te beschermen en de levering van humanitaire hulp te waarborgen. Zij ondertekenden daartoe vrijdag een verklaring in de Saoedische stad Jeddah, laat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten. De Verenigde Staten treden samen met Saoedi-Arabië op als bemiddelaar bij de vredesonderhandelingen. Internationale persbureaus melden dat een nieuw en definitief staakt-het-vuren niet is bereikt. „De twee partijen liggen vrij ver uit elkaar,” zei een hooggeplaatste ambtenaar van het ministerie.

Lees ook: Hoe Soedan uiteen dreigt te vallen in duizend stukjes

De verklaring is een „eerste stap”, aldus de Amerikanen. „We zijn voorzichtig hoopvol dat hun bereidheid om dit document te ondertekenen momentum zal creëren.” De bemiddelaars hopen dat de Soedanese partijen hierna onderhandelen over de specifieke veiligheidsmaatregelen die getroffen moeten worden om burgers daadwerkelijk te beschermen. Een van de maatregelen waarover gepraat zal worden, is een korte wapenstilstand (van maximaal tien dagen) waardoor humanitaire noodhulp kan worden geleverd en noodzakelijke voorzieningen als watertoevoer en elektriciteit kunnen worden hersteld. Sinds het uitbreken van de gevechten zijn meerdere staakt-het-vuren afgesproken, maar de gevechten gingen door.

De twee partijen die met elkaar in gesprek zijn, zijn het Soedanese leger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF). Deze twee strijdgroepen – onder leiding van hun generaals – zijn sinds half april verwikkeld in een gewapend conflict. Zo’n 700.000 Soedanezen zijn hun huizen ontvlucht en verblijven elders in het land. De VN schat dat 150.000 mensen de grens over zijn gevlucht. Voordat het conflict tussen de generaals uitbrak, verbleven in Soedan al 1,1 miljoen buitenlandse vluchtelingen.