Stempel ‘extremistisch’ nieuwe klap voor Wit-Russische mensenrechtenorganisatie Viasna

Mensenrechten Het regime van Aleksandr Loekasjenko nam het besluit omdat Viasna „aanvallen op de soevereiniteit en openbare veiligheid” van Wit-Rusland zou voorbereiden. Viasna is al langer doelwit van het onderdrukkende Wit-Russische regime.
Demonstranten roepen in 2021 in Kyiv op tot vrijlating van de medewerkers van Viasna.
Demonstranten roepen in 2021 in Kyiv op tot vrijlating van de medewerkers van Viasna. Foto Pavlo Bahmut/ Ukrinform/Future Publishing via Getty Images

Wit-Rusland heeft mensenrechtenorganisatie Viasna (‘Lente’) het stempel „extremistisch” gegeven, schrijft de organisatie woensdag op sociale media. Het regime van president Aleksandr Loekasjenko nam het besluit omdat Viasna „aanvallen op de soevereiniteit en openbare veiligheid” van Wit-Rusland zou voorbereiden. Door het extremisme-label riskeert iedereen die bij de activiteiten van de organisatie betrokken is een jarenlange celstraf.

Wat Viasna werkelijk doet, als één van de weinigen in Wit-Rusland, is het kritisch volgen van Loekasjenko, ook wel ‘de laatste dictator van Europa’ genoemd. Sinds halverwege de jaren negentig documenteert de beweging misstanden en geeft ze juridische hulp aan politieke gevangenen. Tijdens de grootschalige protesten tegen Loekasjenko hield Viasna nauwkeurig bij hoeveel demonstranten de Wit-Russische oproerpolitie oppakte. Ook deelt ze actief cijfers over executies in Wit-Rusland.

Al langer is Viasna ook zelf doelwit van het onderdrukkende Wit-Russische regime. In 2021 werd oprichter Ales Bialiatski, die decennialang voor politieke gevangenen vocht, er zelf één. Het regime veroordeelde hem dit jaar tot tien jaar celstraf vanwege ‘belastingontduiking en het financieren van protesten’ in Wit-Rusland — een jaar nadat hij de Nobelprijs voor de Vrede ontving. De Wit-Russische politie arresteerde in 2021 tijdens invallen in de kantoren van Viasna in Minsk ook ander personeel.