Stemkunstenaar Sanem Kalfa zet onheil om in ongeremde klanken

Recensie

Jazzimprovisaties Zangeres en cellist Sanem Kalfa mengt jazzimprovisatie op vanzelfsprekende wijze met de muzikale tradities van haar Turkse roots. In Van Nelle Fabriek gaf ze de aftrap van vele optredens voor de komende weken.

Sanem Kalfa
Sanem Kalfa Foto Oligar Da Paz

Een halfnaakte danser kronkelt over de grond, schurkt dierlijk grommend tegen bezoekers aan. Het is een directe confrontatie: deins je weg of onderga je haar intieme besnuffeling? Ook stemmen klinken, flarden van een gesprek in het Engels en flarden Deens. Een videoscherm toont vage close-ups. Ook hier een ongemakkelijk gevoel, wat zeggen de stemmen, wat willen ze?

Tussen in roze en blauw uitgelichte, dakhoge stellages in een fabriekshal in de Van Nelle Fabriek schiep vocalist en cellist Sanem Kalfa (1982) bij haar theatrale concert Invisible Columns een donkere droomwereld vol ongemak en vragen. Als ‘artist in focus’ van North Sea Round Town, het fringefestival van North Sea Jazz dat Rotterdam traditioneel wekenlang opwarmt, staat Kalfa’s uitzonderlijke, tot in minieme details aan te sturen stem centraal.

De stemkunstenares met Turkse roots is een lichtend voorbeeld van een nieuwe generatie in Nederland opgeleide vocalisten dat jazzimprovisatie op vanzelfsprekende wijze mengt met de muzikale tradities van hun geboorteland. Deze multidisciplinaire performance in industriële setting is voor Sanem Kalfa de aftrap van vele optredens de komende weken, zoals haar solo in Het Depot.

Ambrose Akinmusire

Voor dit concert landde Kalfa’s stem in de soundscapes die de Noorse klankkunstenaar en elektronic live sampler Jan Bang samen met de Britse pianist en organist Kit Downes optuigde. De Amerikaanse trompettist Ambrose Akinmusire kwam er als tweede stem bij. De opbouw was langzaam, gelaagd fragmentarisch met de bedoeling voor de luisteraar deuren te openen naar een diepere zelf. Daar is het soms niet fraai, liet Kalfa merken, als ze het uitgilde. Met korte kreetjes schakelde ze dan terug naar een fluisterzacht klankbed.

Sanem Kalfa en Ambrose Akinmusire Foto Oligar Da Paz

Gaandeweg werd het optreden ‘muzikaler’ met vollere orgelakkoorden, korte trompetstoten, bliebjes, computergedreven sounds. De soundscapes kregen zwaardere bassen en Kalfa zong de melodielijnen mee. Maar onheilspellend bleef de tekst: „Ben je ooit doodgegaan? Het is oké.”

Zo was er veel dat boeide en verbaasde, maar helaas bleef het ook lang en onduidelijk dwalen in deze gevoelswereld vol schaduwen. Wat wilde Kalfa haar experimentele concert? En toch ook, wat een gemis dat een grote naam als Ambrose Akinmusire, juist ook zo uitblinkend op een snijvlak van jazz en avant-garde en niet per se uit om te behagen, hier een ondergeschikte rol had.

De performance was nu op zijn minst een ‘trip’, onbewust meevoerend naar plaatsen waar je nooit dacht te komen. Wat vooral over bleef is het gevoel meer van Kalfa’s zangkunst vol ongeremde klanken te willen ontdekken.