Steeds meer internationale afgestudeerden blijven werken in Nederland

Arbeidsmarkt Van de in 2019 afgestudeerde internationale studenten had ruim 30 procent een jaar later een baan. Demissionair minister Dijkgraaf spreekt van „goed nieuws”.
Het aantal internationale studenten in Nederland groeit.
Het aantal internationale studenten in Nederland groeit. Foto Kees van de Veen

Een op de drie internationale studenten blijft na het afstuderen in Nederland werken. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. Het is voor het eerst dat dit aandeel boven de dertig procent is. Demissionair minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, D66) spreekt van „heel goed nieuws”.

Het aantal internationale studenten in Nederland neemt toe. In 2007 behaalden drieduizend internationale studenten een universitair diploma. Dertien jaar later, in 2020, is dat gestegen naar twaalfduizend afgestudeerden. Dat is bijna een derde van het totaal aantal geslaagden in dat jaar in Nederland. In 2019 studeerden de meeste internationale studenten af in de richtingen recht, administratie, handel en zakelijke dienstverlening.

Tegen NRC noemt Dijkgraaf het opleiden van buitenlands talent van „grote waarde voor de Nederlandse arbeidsmarkt”. In Nederland halen internationale studenten vaker een diploma in een technische studierichting dan niet-internationale studenten. Dat is fijn voor de ‘tekortsectoren’ als de techniek en de IT, aldus Dijkgraaf.

Lees ook: De ‘internationals’ blijven komen naar de universiteiten, maar de weerstand groeit