Stasi-agent na vijftig jaar alsnog veroordeeld voor moord

Een voormalig officier van de Stasi, de geheime dienst van Oost-Duitsland, is vijftig jaar na dato alsnog veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf voor de moord op een Poolse man die de grens probeerde over te steken. Dat meldt de rechtbank in Berlijn maandag. De openbaar aanklager had 12 jaar cel geëist.

De inmiddels 80-jarige Martin Naumann schoot op 29 maart 1974 de 38-jarige Pool Czesław Kukuczka in zijn rug, kort nadat die laatste de grens tussen Oost- en West-Berlijn was overgestoken.

Kukuczka wilde naar het Westen vluchten, maar had daarvoor toestemming nodig om de potdichte grens tussen Oost- en West-Duitsland over te steken. Die toestemming had hij geprobeerd af te dwingen middels een nep-bommelding: hij dreigde dat hij een explosief zou laten afgaan bij de Poolse ambassade in Berlijn als hij niet mocht vertrekken.

Meedogenloos

Kukuczka kreeg zijn visum, maar ondertussen beraamde de Stasi een plan om hem te „neutraliseren”. Naumann, die op dat moment werkzaam was bij de grensovergang, kreeg de opdracht voor de moord.

Naumann beging de moord dus niet om persoonlijke redenen, zei de rechter in Berlijn maandag. De Stasi-man voerde het bevel echter op „meedogenloze wijze” uit; enkele weken later ontving hij zelfs een medaille voor zijn actie.

Dat is ook hoe Naumann uiteindelijk opgespoord en berecht kon worden. In de Stasi-archieven, die inmiddels openbaar zijn gemaakt, vonden onderzoekers in 2016 de documenten terug op basis waarvan de medaille was uitgereikt. Die wezen Naumann aan als degene die de trekker had overgehaald. Het is de eerste keer dat een voormalig Stasi-officier voor moord is veroordeeld. Naumann kan nog in hoger beroep.

Tussen de bouw van de Berlijnse muur in 1961 en de val van diezelfde muur in 1989 stierven volgens de Stiftung Berliner Mauer zo’n 650 mensen tijdens een poging de grens over te steken. De meesten van hen werden door Oost-Duitse grenswachten doodgeschoten.


Lees ook

Directeur van het Stasi-archief: ‘Iedereen was deel van het systeem’

Directeur van het Stasi-archief: ‘Iedereen was deel van het systeem’