Start rechtszaak tegen ex-Jumbo-topman Frits van Eerd

Het is alweer twee jaar geleden dat de FIOD een inval deed bij het hoofdkantoor van supermarktketen Jumbo en het huis van toenmalig topman Frits van Eerd. Van Eerd, zoon van Jumbo-oprichter Karel van Eerd, werd bovendien in hechtenis genomen. Vandaag begint in Assen de rechtszaak tegen Van Eerd, die witwassen, corruptie en valsheid in geschrifte ten laste gelegd krijgt.

In de periode na de inval werd langzaam duidelijk dat Van Eerd medeverdachte was in een onderzoek dat naar autohandelaar Theo E. was ingesteld. De twee kenden elkaar van autohandel en sponsoring van motorcrosses door Jumbo. Hoe de mannen met elkaar in contact kwamen en welke zaken ze deden, beschreef collega Jan Meeus destijds in deze longread.

Vorige week meldde Het Financieele Dagblad dat bij de inval op het kantoor van Jumbo 75.000 euro in bankbiljetten in een koelkast werd gevonden, en daarnaast nog eens 175.000 euro op andere plekken. Bij Van Eerd thuis werd nog eens 196.000 euro aangetroffen, waarvan een deel in biljetten van 500 euro. Een niet gebruikelijk bankbiljet, dat voornamelijk door witwassers wordt gebruikt.

Kortom, er valt in de rechtszaak nog veel uit te leggen voor Van Eerd, die een half jaar na zijn arrestatie definitief terugtrad als bestuurder van Jumbo en het commissariaat van het supermarktconcern aan zijn zussen overliet. Collega Timo Nijssen zit vandaag bij de zitting en houdt ons op de hoogte.

Van Eerd wordt verdacht van corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen.
Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP