Staking bij kranten afgeblazen na doorbraak in cao-overleg

Na maanden van arbeidsonrust zijn journalistenvakbond NVJ en de twee grote krantenuitgevers in Nederland, DPG en Mediahuis, het eens geworden over loonstijgingen voor 2024 en 2025. Daarmee is een belangrijk obstakel in het al maanden slepende cao-overleg uit de weg geruimd.

Een voor deze dinsdagochtend voorbereide staking van vier uur bij de kranten is door deze ontwikkeling voorlopig afgeblazen. Als het vervolgens met andere werkgevers en bonden tot een cao-akkoord voor de hele sector komt, moet dat nog worden goedgekeurd door de leden van de vakbonden voor het van kracht wordt.

Al voor de zomer probeerden werknemers de krantenuitgevers ervan te overtuigen hen te compenseren voor de hoge inflatie van de afgelopen twee jaar. Ook eisten ze dat de beloningen van freelancers voortaan gelijk opgaan met die van werknemers met een vast contract.

Korte werkonderbreking

In september en oktober hielden redacties van NRC en andere kranten een korte werkonderbreking om hun eisen kracht bij te zetten. Eind november legden nieuwsredacties gedurende een uur het werk neer en werden websites niet geactualiseerd. Nadat de werknemers de werkgevers vorige week onder dreiging met een staking een ultimatum stelden, stemden DPG en Mediahuis in met een pakket dat de NVJ acceptabel vindt.

Volgens de nu gemaakte afspraak zal de loonstijging voor 2024 voor de lagere inkomens groter zijn dan dat voor de hogere inkomens, variërend van ongeveer 11 tot 8 procent, aldus NVJ-onderhandelaar Wais Shirbaz. Per 1 januari 2025 komt daar voor alle werknemers nog eens 2 procent bij (met de afspraak dat bij een inflatie van meer dan 4 procent, de onderhandelingen heropend kunnen worden). Ook de freelancers zullen in deze verhogingen worden meegenomen.



Leeslijst