N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Het staatsoliebedrijf van de Verenigde Arabische Emiraten, Adnoc, kon e-mails inzien van de organisatie van de COP28-klimaatconferentie. Dat meldt de Britse krant The Guardian woensdag. Adnoc zou medewerkers van de klimaatconferentie ook hebben geadviseerd hoe te reageren op vragen van de media. Sultan Ahmed Al-Jaber, tevens voorzitter van COP28, is de eigenaar van Adnoc.
The Guardian stuitte bij wijze van toeval op de link tussen de twee organisaties. De krant mailde vragen naar het COP28-kantoor en kreeg een bericht terug met daarin de tekst „Adnoc classificatie: intern”, terwijl Adnoc niet eerder in de mails was vermeld. Nadat de krant vroeg waarom de berichten deze tekst bevatten, antwoordde het COP28-kantoor dat het „input had gevraagd van verschillende materiedeskundigen, waaronder Adnoc”.
Op verzoek van The Guardian onderzochten technische analisten vervolgens of de twee kantoren een IT-systeem met elkaar deelden. Het kantoor van de COP28 beweert dat het onafhankelijk opereert, maar volgens The Guardian was dit niet het geval. De organisaties bleken dezelfde servers te delen; Adnoc-servers waren betrokken bij zowel het verzenden als ontvangen van e-mails van het COP28-kantoor.
Lees ook: Voorzitter van klimaattop Al-Jaber beschuldigd van ‘greenwashen’ imago op Wikipedia
Een analist ontdekte dat „de oliemaatschappij alle e-mails kon bekijken die ze verstuurden.” Na deze bevindingen zei een woordvoerder van COP28 tegen The Guardian dat het bedrijf was overgestapt naar andere servers.
Schandaal
In november komen regeringen in Dubai bij elkaar op de VN-top om afspraken te maken om klimaatverandering terug te dringen. De COP28-top heeft al veel kritiek gekregen door het aanstellen van sultan Al-Jaber, het hoofd van Adnoc, als voorzitter. Eind mei ontdekte The Guardian en de organisatie Centre for Climate Reporting dat meerdere passages op de Wikipedia-pagina van de sultan waren aangepast om zijn imago op te poetsen.
Bas Eickhout, Europarlementariër namens GroenLinks, stelt dat het voorzitterschap van de Verenigde Arabische Emiraten, die belangen hebben bij het voortbestaan van de fossiele industrie, „niet goed kon gaan en nu al niet goed gaat”. Ook de Franse Europarlementariër Manon Aubry noemt de bevindingen een „absoluut schandaal”. „Een olie- en gasbedrijf heeft zijn weg gevonden naar de kern van een organisatie die de uitfasering van olie en gas moet coördineren. Het is alsof een tabaksmultinational toezicht houdt op het werk van de Wereldgezondheidsorganisatie.”