Staat het militaire regime in Thailand de macht wel af?

Vier vragen over de Thaise democratie Ondanks een ruime meerderheid voor pro-democratische partijen heeft Thailand twee maanden na de verkiezingen nog geen nieuwe regering. Waar is het wachten op?

Pita Limjaroenrat, leider van de Move Forward Partij, dinsdag in het parlementsgebouw in Bangkok.
Pita Limjaroenrat, leider van de Move Forward Partij, dinsdag in het parlementsgebouw in Bangkok. Foto Athit Perawongmetha / Reuters

In Thailand is deze week het nieuwe parlementaire jaar van start gegaan, maar er is na de verkiezingen van mei nog geen nieuwe regering. Hoe die eruit zou moeten zien is wel duidelijk. De pro-democratische politicus Pita Limjaroenrat (42), de leider van de Move Forward Partij, wist een coalitie te smeden van acht partijen die samen een ruime meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden. Daarmee zou een einde komen aan het bewind van het leger, dat bij een coup in 2014 de macht greep.

Maar intussen leidt generaal en couppleger Prayut Chan-ocha (69) een demissionaire regering. Prayut stapte zelf voor de verkiezingen uit de pro-junta partij Palang Pracharat en deed mee met een eigen partij, United Thai Nation. Hoeveel macht hij binnen de militaire gelederen nog heeft is niet duidelijk. Wel heeft Prayut tegen lokale media gezegd dat hij zich niet zal nomineren voor minister-president.

1 Waarom heeft Limjaroenrat nog geen nieuwe regering gevormd?

Pita Limjaroenrat, die de verkiezingen met overmacht won, ging meteen voortvarend aan de slag en wist acht partijen bijeen te brengen die Thailand onder zijn leiding willen hervormen. Pheu Thai (letterlijk: Voor de Thai), de populistische partij van de verbannen zakenman Thaksin Shinawatra (73), kwam als tweede uit de stembus. Samen hebben ze 292 van de 500 zetels van het Lagerhuis. Ze hebben dus een overtuigend kiezersmandaat.

Maar in de huidige Thaise situatie kan een regering alleen worden gevormd door een minister-president die is aangewezen door een meerderheid van alle afgevaardigden, van het Lagerhuis (500 zetels) én van de senaat (250 zetels). Op 13 juli wordt er gestemd over de minister-president. Limjaroenrat heeft voor een meerderheid de steun van minimaal 63 senatoren nodig.

Lees ook dit profiel: Wie is Pita Limjaroenrat, Thailands oppositieleider die bij de stembus het leger versloeg?

2 Zal Limjaroenrat erin slagen een meeerderheid te behalen?

Het spant erom. En Limjaroenrat weet dat. Hij heeft zich de afgelopen weken zo zichtbaar mogelijk ingezet om zoveel mogelijk Thai ervan te overtuigen dat hij een doortastende, transparante leider is. Voor het oog van vele camera’s is hij met sleutelpersonen uit het bedrijfsleven, sociale organisaties en politici in gesprek gegaan over concrete beleidsplannen. Ook deed hij een oproep aan de senatoren om de keuze van het volk te respecteren en zijn verkiezing te steunen. Een handvol senatoren heeft openlijk steun uitgesproken, maar het is de vraag of hij de benodigde 63 senatoren weet te overtuigen.

Daarbij sluiten sommige analisten niet uit dat Pheu Thai eieren voor haar geld gaat kiezen als er een nieuwe coup dreigt. Analisten vrezen dat de partij dan een coalitieakkoord zal sluiten met pro-junta-partijen. Deze geruchten werden de afgelopen week aangewakkerd door onmin tussen Pheu Thai en Move Forward: beide partijen willen de voorzitter van het Lagerhuis leveren. Het is een belangrijke post, want de voorzitter bepaalt de agenda en kan invoering van wetten traineren. Zo wil Move Forward de macht van de koning en het leger inperken door afschaffing van een strenge majesteitsschenniswet en minimalisering van het militaire budget.

Pita Limjaroenrat, leider van de Move Forward Partij, begeleidt de onlangs gekozen volksvertegenwoordigers van zijn partij op 27 juni naar het parlement in Bangkok.
Foto Lillian Suwanrumpha / AFP

3 Zullen de militairen een democratische regering dulden?

Die kans op een coup bestaat nog steeds. Het zou nummer 22 zijn. Al sinds de start van de Thaise staat in 1932, toen de absolute heerschappij van de koning werd gebroken door een groep pro-democratische intellectuelen, gesteund door het leger, strijden leger, volk en koning om de macht. Door de jaren heen is de macht tussen de koning en het leger intensief verweven geraakt. Sinds 1932 deed het Thaise leger 21 couppogingen, waarvan er dertien slaagden, en konden democratische hervormingen nooit effectief worden doorgezet.

Omdat de pro-democratische partijen momenteel veel steun hebben bij de bevolking, achten analisten de kans op een klassieke coup, waarbij tanks door de straten rollen, klein. Maar het leger zou ervoor kunnen kiezen om zijn macht eerst via andere wegen te laten gelden. Bijvoorbeeld door tegenstanders via juridische wegen die op handen zijn van de junta uit te schakelen. Zo loopt er al een aanklacht tegen Pita Limjaroenrat. Hij zou tegen de regels van de kieswet aandelen van een mediabedrijf bezitten. Zelf heeft hij verklaard dat dit mediabedrijf al jaren is opgeheven en hij de aandelen al lang heeft overgedragen aan een familielid.

Als militairen Limjaroenrat dwarsbomen, is de kans groot dat veel Thai weer de straat op gaan

Ook bestaat de kans dat een meerderheid van de senatoren niet Limjaroenrat, maar een pro-junta politicus als minister-president aanwijzen. Een openlijke coup is dan niet nodig. Wel zou zo’n ingreep door veel aanhangers van de coalitie als een staatsgreep worden gezien. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft deze week een verordening van de politie van Bangkok onderschept. Volgens dit bericht zetten autoriteiten met het oog op protesten alvast detentiecentra op. Activisten vrezen dat dit een voorbode is voor een nieuwe coup, of op zijn minst repressie en zien hierin voorbereidingen om pro-democratische protesten zo snel mogelijk de kop in te drukken.

Lees ook: Winnende Thaise oppositieleider Pita Limjaroenrat wil democratische hervormingen. De grote vraag is nu: wat gaat het leger doen?

4 Kan er opnieuw een volksopstand ontstaan?

Coalitiepartners Move Forward en Pheu Thai hebben veel actieve aanhangers. Zo eisen de aanhangers van Move Forward, veelal jonge Thai, al sinds de protesten van 2020 pro-democratische hervormingen. Nu een democratische regering zo dichtbij is, zullen ze van zich laten horen als er opnieuw spaken in het wiel worden gestoken. Mocht Limjaroenrat niet tot minister-president gekozen worden of als de partij op een andere manier door militairen wordt gedwarsboomd, is de kans groot dat veel Thai opnieuw de straat opgaan.