Spanningen in Frankrijk houden aan na politiegeweld Nanterre, brandweerman overleden

Maatschappelijke spanningen De protesten van afgelopen nacht, de zesde op een rij, waren minder hevig dan eerder deze week. De autoriteiten verrichtten zo’n 160 aanhoudingen.
De rellen in Frankrijk houden aan sinds de 17-jarige Nahel afgelopen week werd doodgeschoten door de politie tijdens een verkeerscontrole.
De rellen in Frankrijk houden aan sinds de 17-jarige Nahel afgelopen week werd doodgeschoten door de politie tijdens een verkeerscontrole. Foto Olivier Matthys/EPA

De maatschappelijke spanningen in Frankrijk blijven aanhouden. In het noorden van Parijs is in de nacht van zondag op maandag een 24-jarige brandweerman overleden, laat het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken maandag weten. De jonge man zou zijn overleden tijdens het bestrijden van een voertuigbrand in de Parijse wijk Saint-Denis.

De protesten tegen politiegeweld begonnen nadat afgelopen dinsdag in de Parijse voorstad Nanterre de 17-jarige Nahel werd doodgeschoten door een politieman tijdens een verkeerscontrole. De rellen van afgelopen nacht, de zesde op een rij, waren minder hevig dan eerdere nachten. De autoriteiten verrichtten zo’n 160 aanhoudingen.

Praten met burgemeesters

Maandag kondigde de Franse president Emmanuel Macron aan dat hij dinsdag wil praten met de ruim 220 burgemeesters van regio’s waar de protesten het nadrukkelijkst tot uiting komen. Televisiezender BFMTV meldt dat Macron maandag de voorzitters van de Senaat en de Assemblée, de Franse Tweede Kamer, bijeenroept om de situatie te bespreken.

Franse burgemeesters hebben opgeroepen maandag op het middaguur voor gemeentehuizen te demonstreren voor de „terugkeer van de republikeinse orde” in het land. Aanleiding voor de oproep is de brandstichting van afgelopen weekend bij het huis van Vincent Jeanbrun, de burgemeester van de Parijse voorstad L’Haÿ-les-Roses. Zijn vrouw en kinderen, die in het huis verbleven, zouden ongedeerd zijn.

Lees ook: Jongeren in Nanterre zien geen andere oplossing meer dan ‘dingen in brand te steken’