Spanje gaat de komende jaren 900.000 ongedocumenteerde migranten voorzien van een verblijfsvergunning. Dat heeft de Spaanse migratieminister Elma Saiz dinsdag bekendgemaakt, schrijft de Spaanse krant El País. Saiz wil de komende drie jaar 300.000 migranten per jaar uit de illegaliteit halen.
De nieuwe regel werd dinsdag goedgekeurd in de ministerraad, en moet over zes maanden ingaan. Het doel ervan is het aantrekken en behouden van buitenlandse arbeidskrachten. Daarnaast moet de informele economie krimpen.
Spanje heeft een vergrijzende bevolking en de aanwas van de jeugd in de beroepsbevolking is klein. Spanje heeft een vruchtbaarheidscijfer van 1,2, een van de laagste wereldwijd. „Spanje moet kiezen tussen het zijn van een open en welvarend land, of een gesloten en arm land. Wij hebben voor het eerste gekozen”, zei Saiz.
De Spaanse economie is met een groei van bijna 3 procent over 2024 een van de snelst groeiende economieën van West-Europa. Maar volgens minister Saiz kan de Spaanse verzorgingsstaat alleen overeind gehouden worden als er jaarlijks tussen de 250.000 en 300.000 belastingbetalende arbeidsmigranten bij komen.
Lees ook
Spaanse premier: zonder extra immigranten stort onze economie in
Westerse journalisten worden steeds vaker geweigerd aan de grens met Georgië. Het Zuid-Kaukasische land, dat wordt geleid door de regeringspartij Georgische Droom, vaart sinds ruim twee jaar een allengs autoritairder koers en daarmee is ook de persvrijheid ernstig onder druk komen te staan.
Deze week werd de Nederlandse freelance correspondent Joost Bosman, werkzaam voor onder meer Algemeen Dagblad en Het Financieele Dagblad, geweigerd aan de grens, toen hij voor een tweede maal probeerde het land binnen te komen. Vorige maand had hij al problemen op de luchthaven van hoofdstad Tbilisi, toen hij het land wilde verlaten.
De Britse journalist Will Neil zei mikpunt te zijn geworden van een „lastercampagne”
Na jaren in Rusland te hebben gewerkt, woonde Bosman sinds vorig jaar in Tbilisi, vanwaar hij als freelancer schrijft over de regio. Hij deed verslag van de antiregeringsdemonstraties die het land sinds de omstreden parlementsverkiezingen van vorig najaar in de greep houden. Demonstranten worden met gezichtsherkenningscamera’s gefilmd en beboet.
Dat overkwam ook Bosman, zo vertelt hij telefonisch aan NRC. Bosman ontving een boete van omgerekend bijna 1.600 euro nadat hij tijdens een demonstratie op video was vastgelegd. Hoewel hij met succes bezwaar aantekende en de boete werd kwijtgescholden, werd hij deze week opnieuw geweigerd. „Het is een heel vreemde zaak”, reageert Bosman, die inmiddels in de Armeense hoofdstad Jerevan verblijft.
Drie dagen vastgezet
De internationale organisatie Committee for the Projection of Journalists (CJP) sloeg begin deze maand alarm over de weigeringen van de Georgische autoriteiten om buitenlandse journalisten het land binnen te laten. Daarnaast worden buitenlandse en Georgische journalisten, die kritisch schrijven over de regeringspartij, lastiggevallen. De Britse freelance onderzoeksjournalist Will Neil zei mikpunt te zijn geworden van een „lastercampagne”, nadat hij een kritisch stuk had gepubliceerd over de oprichter van regeringspartij Georgische Droom, de machtige en sterk pro-Russische oligarch Bidzina Ivanisjvili.
De CJP spreekt over „vijf tot zes” gevallen. Daaronder de Britse Neil, een Zwitserse, een Tsjechische en drie Franse journalisten, die in de periode tussen oktober 2024 en juni 2025 werden tegengehouden aan de grens. De zaak van Bosman komt daar nu bij. De Georgische regering geeft geen, of tegenstrijdige verklaringen voor de weigeringen, die daarmee nogal willekeurig lijken.
In Georgië werken nog tal van westerse en niet-westerse journalisten, onder wie de Nederlandse Trouw-journalist Jarron Kamphorst. Tijdens een demonstratie eind vorig jaar werd een vriend van Kamphorst, de Belg Wietse de Geyter, opgepakt en drie dagen vastgezet op verdenking van „agressie tegen de politie en vernielingen.” De Geyter is geen journalist en de beschuldiging werd niet onderbouwd met bewijs.
Lees ook
Lees ook: Georgische demonstranten vrezen ‘door Europa te worden vergeten’
Ook onafhankelijke Georgische en Russische journalisten lopen grote risico’s vanwege de autoritaire koers in het land. Ze worden beboet, lastiggevallen en in sommige gevallen gearresteerd. Dat gebeurde met journalist Mzia Amaglobeli van de krant Batumelebi uit de havenstad Batoemi aan de Zwarte Zee. Zij zit sinds januari vast op beschuldiging van fysiek geweld tegen een agent tijdens een demonstratie.
Het was „niet zomaar een podium”, schrijft dancefestival Tomorrowland donderdagochtend op zijn website. „Het was een levende, ademende wereld.” Elk deel van het podium „droeg een deel van onze ziel”. Dat stukje ziel, het hoofdpodium dus, is woensdagavond in vlammen opgegaan. Aan ‘Orbyz’, zo heette het podium deze editie, is sinds 2023 gewerkt, door 35 mensen uit 10 landen. „We houden vast aan de magie die Orbyz ons gaf. Aan de dromen die het met zich meedroeg. Aan het team, dat alles heeft gegeven dat het in zich had”, schrijft Tomorrowland donderdag.
Onduidelijk is nog of het festival kan doorgaan. De organisatie hoopt daar in de loop van donderdag meer duidelijkheid over te kunnen geven. In Belgische media gaat een brief rond die vanuit de festivalorganisatie aan artiesten zou zijn verstuurd, waarin staat dat de organisatie hard werkt aan een nieuw hoofdpodium.
Ondertussen zijn er al tienduizenden bezoekers onderweg naar het Belgische Boom, of zelfs al ter plaatse, vrijdag begint vlak bij Antwerpen het eerste van twee festivalweekenden, waar in totaal 400.000 mensen worden verwacht, van over de hele wereld.
NRC
Sorry, het lukt niet om de video af te spelen.
of probeer het later nog eens.
Het is een van de grootste festivals van Europa. De camping is in elk geval al open, sinds donderdag tien uur ’s ochtends zijn de festivalgangers welkom. De tienduizenden mensen die donderdag worden verwacht, weten nu nog niet precies wáár ze zich voor installeren. Ze hopen in elk geval een paar van de bekendste dj’s ter wereld te zien: Martin Garrix, Hardwell, Armin van Buuren, David Guetta, Dimitri Vegas en Charlotte de Witte, onder anderen.
Burgemeester terug van vakantie
Óf het festival kan doorgaan, is niet helemaal aan de organisatie van Tomorrowland: de van vakantie teruggekomen burgemeester moet met de veiligheidsdiensten een conclusie trekken, en dan kan de festivalorganisatie beoordelen of ze het praktisch haalbaar achten. „We geven de hoop niet op”, zegt Debby Wilmsen, de woordvoerder van Tomorrowland op de radio. „Het enige waar we zeker van zijn, is de opening van DreamVille (de camping) en de ontvangst in Brussel”, van festivalgangers uit het buitenland.
Onduidelijk is ook nog waardoor de brand precies ontstond. Dagblad Het Laatste Nieuws berichtte dat het mogelijk fout ging rond de pyrotechnische installaties aan het podium, voor de spectaculaire vuurwerkshows die het festival kenmerken.
Dat afgebrande podium dus, het droeg „een deel van de ziel” van het festival, ook al zijn er nog veertien andere podia. Kan het doorgaan zonder? Is het logistiek overkomelijk, en zou de ervaring ook zonder het belangrijkste middelpunt overeind kunnen blijven staan?
Één ding is duidelijk: „Je hebt in elk geval een enorm probleem”, zegt Eric van Eerdenburg, directeur van Lowlands, het Nederlands popfestival waar zo’n 65.000 bezoekers komen. In de logistiek van een festival is het terrein van het hoofdpodium belangrijk: voor de looproutes, maar ook omdat er in de crowd management rekening wordt gehouden met tienduizenden mensen op hetzelfde moment op dezelfde plek. Als het terrein toch niet wordt vrijgegeven voor bezoekers, levert dat een hoofdpijndossier op.
Opruimwerkzaamheden
De opruimwerkzaamheden van het verbrande podium zijn bezig, bericht Het Laatste Nieuws donderdagochtend. Als Tomorrowland de geboekte hoofdacts wil laten doorgaan, kan een nieuw podium worden opgebouwd, zoals de circulerende brief aan artiesten suggereert. Grootleverancier van podia en toebehoren Stageco zit op ongeveer drie kwartier rijden. Lowlands-directeur Van Eerdenburg wijst erop dat het dancefestival een logistiek voordeel heeft, ten opzichte van bijvoorbeeld de poppodia die Lowlands moet vullen: de ‘sets’ van dj’s zijn minder ingewikkeld op te bouwen, je hoeft niet „twintig vrachtwagens” aan materiaal naar het podium te brengen en weer weg te halen.
Maar ook als een vervangend podium lukt, blijf je met een groot nadeel zitten, zegt Van Eerdenburg: Tomorrowland ís dat extravagante, disney-achtige sprookjespodium. Dat is niet te herstellen.”
De bezoekers zullen hun best doen, als het doorgaat, om het toch te laten slagen. Dat kan veel uitmaken. Van Eerdenburg: „Wij maken bijvoorbeeld ook weleens mee dat het festival helemaal verregent. Dan is de sfeer toch goed, omdat er dan veel saamhorigheid is.”
Achter het festival zit een grote organisatie. Het bedrijf achter Tomorrowland, WeAreOne.World, wordt gerund door de oprichters van het festival, twee broers. Tomorrowland bestaat sinds 2005, en beslaat inmiddels de laatste twee weekenden van juli. Broers Manu en Michiel Beers hadden in 2005 iets voor ogen: elektronische muziek, maar dan als visuele totaalervaring, een sprookjesachtig spektakel.
Wereldwijd succes
De eerste editie besloeg één dag, er kwamen tienduizend bezoekers. Inmiddels is het festival een wereldwijd succes. Vanaf 2013 zijn er dependances van het festival opgezet, er zijn drie edities van TomorrowWorld georganiseerd in het Amerikaanse Atlanta met zo’n 160.000 bezoekers. Vanaf 2015 is er Tomorrow Brasil. Beide festivals zijn stukgelopen op financiële problemen bij de uitvoerende partij, SFX Entertainment. Inmiddels is er ook Tomorrowland Winter, voor wie de sprookjesachtige festivalervaring wil combineren met wintersport. En dan is er nog een muzieklabel, een academie, en een radiozender.
De vennootschap maakte in 2023 8,4 miljoen euro winst, op een omzet van 129 miljoen euro. Het beschikbare eigen vermogen, zo berichtte het bedrijf, was aan het einde van dat jaar bijna 30 miljoen euro.
Zo’n 15.000 mensen worden ingeschakeld voor de organisatie van het festival, schrijft het bedrijf in een jaaroverzicht over 2023. Ruim 1.200 Belgische leveranciers zijn betrokken bij de organisatie van het festival.
Dit bericht is aangevuld (17/7) met informatie uit de brief die Tomorrowland aan artiesten zou hebben gestuurd.
„Superman… Hij is geen man. Hij is een ‘het’”, zegt techmiljardair Lex Luthor tegen Superman in de nieuwste versie van de superheld-film. Geen speld tussen te krijgen: de bijna negentigjarige Superman is immers een goedhartige, optimistische en ongecompliceerde figuur – een soort blij ei van de planeet Krypton dat zich op aarde ontpopt tot superheld. Niks aan de hand zou je denken, maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit: dankzij boos-Amerika is er anno 2025 weer ruis ontstaan over de oude superheld.
Wat is het probleem? Superman is een immigrant, of een alien voor wie dat wil, maar dat de regisseur James Gunn dit in een interview hardop had gezegd, was wel een probleem. Vooral omdat hij er terloops aan had gekoppeld dat Superman daarmee „het verhaal van Amerika vertelt”. Ook was de zinsnede, die tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de radio was bedacht, ‘Truth, justice, and the American way’ aangepast. Gunn had voor een vriendelijke variant gekozen: ‘Truth, justice and a better tomorrow’.
Migratie en vriendelijkheid: dat is een giftige cocktail voor Fox News, en de nieuwszender sprak er dan ook schande van. „Superman is going woke” was het uitgangspunt van een item waarin de film langs de lat van rechts-populistisch Amerika werd gelegd. Presentator Kellyanne Conway zag een complot in wat Gunn had gezegd. „Hij kon niet eens de slogan van Superman uitspreken, namelijk ‘fighting for truth, justice and the American way.’ Hij zei: ‘Truth, justice and all of those good things’!” Een van de gasten vond dat de cape een ‘woke-shield’ was geworden. Er was volgens hen één geruststelling: als Superman een immigrant was dan was hij wel een goed geassimileerde. Hij had twee banen en oogde op geen enkele manier als een achtergestelde immigrant.
Verwarde president
Dat was flink lachen op z’n Fox’ over die gekke Superman. Ook Donald Trump deed zijn zegje door zichzelf als Superman af te beelden op zijn socialemedia-site Truth Social. De verwarde president met opeens een gespierd lichaam: het is een beeldtaal waarmee meer potentaten raad weten. Ondertussen roerde Trump-aanhanger en voormalig tv-Superman Dean Cain zich ook in de discussie. „We weten dat Superman een immigrant is – hij is nota bene een alien… De ‘Amerikaanse manier’ is immigrantvriendelijk, enorm immigrantvriendelijk. Maar er zijn regels… Je kunt niet binnenkomen en zeggen: ‘Ik wil van alle regels in Amerika af, omdat ik wil dat het meer op Somalië lijkt.’ Er moeten grenzen zijn, want we kunnen niet iedereen in de VS toelaten. We kunnen niet iedereen hebben, de samenleving zal falen”, zegt Cain. Ook de Democraten roerden zich in de discussie op X, waarbij je je kan afvragen of daar nog iets te winnen was aan andere inzichten.
Superman gaat de wereld voorlopig niet van een cultuuroorlog redden. Bij Fox gingen ze sowieso niet kijken naar deze anti-Amerikaanse film: „We gaan niet naar het theater om ons de les te laten lezen door iemand die zijn ideologie in ons gezicht wil smijten.” De ironie van smijten met ideologieën ontging Conway, maar ze heeft gelijk. Met ideologieën moet je niet smijten. Soms moet je gewoon voor je waarden durven uit te komen.
Dat deden het Amsterdamse Paradiso, het Utrechtse Doornroosje en 013 in Tilburg deze week door alsnog Bob Vylan uit te nodigen. De punkband die in Engeland tijdens hun Glastonbury-optreden „Dood, dood, dood aan de IDF” [het Israëlische leger] had geroepen, kreeg met menig afzegging te maken, waaronder de voorprogramma’s waarvoor ze in Nederland geboekt waren. Maar daar lieten de Nederlandse zalen het niet bij zitten, en ze gaven Bob Vylan een eigen podium. In haar verklaring stelde Paradiso dat de woorden van Bob Vylan „niet de onze zijn, maar we erkennen het recht op verontwaardiging over oorlog en massaal menselijk leed. Zulke thema’s horen in onze ogen ook thuis in het publieke debat en op het podium”.
Daar kan Fox nog wat van leren als ze het hebben over een film- of theatervoorstelling. Op z’n Supermans: „I’m here to fight for truth and justice.”