Spaanse voetbalbond ontslaat al langer bekritiseerde bondscoach Jorge Vilda

Kusrel WK voetbal Vilda’s ontslag volgt op zijn applaus van afgelopen week voor bondsvoorzitter Luis Rubiales, die zei dat het „valse feminisme in Spanje een plaag” is en dat hij niet van plan is om af te treden. Dit ondanks zijn ongewenste kus op de mond van voetbalster Jennifer Hermoso.
De spelers van het Spaanse voetbalelftal hadden al langer kritiek op Vilda.
De spelers van het Spaanse voetbalelftal hadden al langer kritiek op Vilda. Foto Franck Fife/AFP

De Spaanse voetbalbond heeft de bondscoach van het vrouwenelftal Jorge Vilda dinsdag ontslagen. Dat meldt de Spaanse krant El País. Vilda’s ontslag volgt op zijn applaus van afgelopen week voor bondsvoorzitter Luis Rubiales, die tijdens een bijeenkomst zei dat het „valse feminisme in Spanje een plaag” is en dat hij niet van plan is om af te treden. Dit ondanks zijn ongewenste kus op de mond van voetbalster Jennifer Hermoso, waardoor hij zwaar onder vuur ligt.

Na Rubiales’ speech en het daaropvolgende applaus – niet alleen van Vilda, maar van meerdere invloedrijke personen binnen de Spaanse voetbalbond – kondigden 80 spelers, onder wie de 23 spelers die wereldkampioen zijn geworden, aan om niet meer voor de Spaanse ploeg uit te willen komen „zolang de huidige leiders doorgaan”. Dat deden zij met de hulp van Futpro, de Spaanse vakbond voor voetbalsters.

Vilda bleef Rubiales in eerste instantie steunen, maar pas na een storm van kritiek op de bondsvoorzitter zei hij dat Rubiales’ gedrag ongepast was. Luis de la Fuente, bondscoach van de mannen, applaudisseerde ook na de woorden van de inmiddels geschorste bondsvoorzitter, maar verontschuldigde zich daar later voor. Hij noemde zijn eigen actie een „onvergeeflijke menselijke fout”.

Lees ook: Spanje is best geëmancipeerd maar het machismo is nog niet verdwenen

Kritiek van spelers

Vijftien internationals hadden vorig jaar september al kritiek op Vilda. In een interne brief aan de bond vroegen zij om het aftreden van de bondscoach, mede omdat hij tactische kennis zou ontberen en ze te hard zou hebben laten trainen, waardoor de spelers vermoeid aan wedstrijden zouden beginnen. De bond negeerde de spelers destijds en maakte de brief openbaar. Twaalf van de vijftien spelers weigerden vervolgens om nog voor het Spaanse elftal uit te komen. Desondanks werd Spanje wereldkampioen.

Wereldvoetbalbond FIFA schorste Rubiales eind augustus al, in eerste instantie voor negentig dagen. Een aantal dagen later verzocht het bestuur van de Spaanse voetbalbond Rubiales om af te treden. In een verklaring stelde de bond dat Rubiales met „zijn onacceptabele gedragingen het imago van het Spaanse voetbal ernstig heeft beschadigd”.