Hoeveel minderjarige migranten moet elke Spaanse regio opvangen? Net als in Nederland zorgt de spreiding van migranten over het land in Spanje voor politieke wrijving. Opvangcentra op de Canarische Eilanden zitten overvol en dus moeten migranten worden herverdeeld, maar daarover kunnen de rechts-conservatieve Partido Popular en de extreemrechtse partij Vox het niet eens worden. Het leidt tot een breuk tussen de twee partijen die in vijf regio’s een coalitieregering vormen.
De Canarische Eilanden kunnen de migratiedruk al lange tijd niet meer aan. Zo’n zesduizend minderjarige migranten lopen overdag onbegeleid rond op de eilanden en kunnen de zorg die zij horen te krijgen, niet ontvangen. Volgens de Spaanse wet hoort de overheid de voogdij van de jongeren onder de achttien op zich te nemen en ze te beschermen en hulp te bieden. Denk aan onderdak, onderwijs en zorg.
De jonge migranten leven nu vaak onder erbarmelijke omstandigheden in kazernes, verlaten gebouwen en magazijnen die fungeren als tijdelijke opvanglocaties. De sanitaire voorzieningen zijn onhygiënisch (foto’s tonen kakkerlakken op de muren), slaapzalen zijn overbevolkt en er is geen dagbesteding. Het resulteert erin dat de jongeren de hele dag op straat rondhangen, zonder toekomstperspectief. De centrale regering van premier Sánchez heeft daarom de regeringen van de zeventien Spaanse autonome regio’s opgeroepen om in totaal drieduizend jongeren op te nemen, in een poging de druk op de eilanden te verlichten en deze jongeren toekomst te bieden.
De Partido Popular ging woensdag akkoord met de opvang van vierhonderd jongeren in vijf regio’s. De overige twaalf regio’s met uitzondering van Catalonië, met andere partijen aan het roer, vangen tussen drie- en vierhonderd jongeren per regio op. Voor Vox is elke opgevangen migrant er één teveel. Vox-leider Santiago Abascal besloot daarom gisterenavond uit alle regionale regeringen te stappen. „Mensen hebben niet op ons gestemd zodat we buitenlanders over het land kunnen verspreiden”, zei Abascal in zijn verklaring. „Het besluit van de PP is pure oplichting, want ze voeren socialistisch beleid.”
Minderheidsregering
De PP en Vox vormden in Valencia, Murcía, Castilla y León, Aragón en Extremadura een regering. De Partido Popular is van plan om alleen verder te regeren en sluit nieuwe verkiezingen uit, maar met een minderheidsregering is het moeilijk om begrotingen en besluiten erdoorheen te drukken. „Ik hoop dat Vox ons niet gaat blokkeren”, zei PP-leider Alberto Feijóo.
In de drieëndertig gemeenten waar Vox en de PP ook samen regeren verandert er voorlopig niets, zei Abascal. „Tenzij sommige gemeenteraden actief gaan samenwerken met de verspreiding van menas [een denigrerende benaming voor jonge migranten].”
Het besluit van Abascal om in de oppositie verder te gaan, zorgt ook intern voor gedoe. Zo hebben een aantal Vox-afgevaardigden besloten om zelfstandig in hun coalitieregering te blijven. „Vox vertegenwoordigt mijn idealen niet meer”, zei Ignacio Higuero de Juan, de lokale leider van de partij in Extremadura.
In 2022 bood de landelijke regering meer financiering aan regio’s die zich vrijwillig aanboden om onbegeleide jonge migranten op te vangen. Maar tot nu toe hebben maar weinig conservatief geleide regio’s meer dan een paar honderd migranten geaccepteerd.
Volgens cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken kwamen tot 30 juni dit jaar 19.257 migranten, voornamelijk uit West-Afrika, aan op de Canarische Eilanden. Vorig jaar was dat een recordaantal van veertigduizend migranten. Het ministerie verwacht dat dit jaar het record opnieuw wordt verbroken. Daarom overweegt de regering van Sánchez nu de herverdeling wettelijk verplicht te stellen.
Lees ook
deze reportage over migranten op El Hierro