Spaanse bondsvoorzitter Rubiales mogelijk vervolgd voor niet-consensuele kus na klacht Jennifer Hermoso

Seksueel wangedrag De inmiddels geschorste Luis Rubiales kuste voetballer Hermoso afgelopen maand zonder toestemming na de gewonnen WK-finale. Ze zou dinsdag een verklaring hebben afgelegd tegenover het Spaanse parket.
De Spaanse bondsvoorzitter Luis Rubiales kuste Jennifer Hermoso zonder toestemming op de mond gezoend na de gewonnen WK-finale.
De Spaanse bondsvoorzitter Luis Rubiales kuste Jennifer Hermoso zonder toestemming op de mond gezoend na de gewonnen WK-finale. Foto Franck Fife/ AFP

De Spaanse voetbalster Jennifer Hermoso heeft woensdag een officiële klacht ingediend tegen de Spaanse bondsvoorzitter Luis Rubiales vanwege aanranding. Dat melden Spaanse media, waaronder de krant El País. Rubiales had haar afgelopen maand zonder toestemming op de mond gezoend na de gewonnen WK-finale. Eerder openden de Spaanse topsportrechtbank en de FIFA al onderzoeken vanwege zijn „aanstootgevende gedrag”. Inmiddels schorste de wereldvoetbalbond hem tijdelijk.

Hermoso zou dinsdag een verklaring hebben afgelegd tegenover het Spaanse parket. De klacht wordt volgens de aanklager „zo snel mogelijk” in behandeling genomen.

Rubiales zelf, die door de klacht strafrechtelijke vervolging boven het hoofd hangt, heeft nooit verantwoordelijkheid genomen voor zijn gedrag. In de week na de gebeurtenis presenteerde hij zich tijdens een persconferentie als „slachtoffer van een heksenjacht en ‘nep-feminisme’”. Ook weigerde hij, ondanks internationale druk, om op te stappen.

De uitdrukkelijke klacht door Hermoso was noodzakelijk voor het Spaanse Openbaar Ministerie om op te kunnen treden tegen Rubiales, zoals gebruikelijk is bij misdaden van aanranding, intimidatie of seksueel misbruik. Bij een veroordeling voor aanranding riskeert Rubiales een gevangenisstraf van één tot vier jaar. Omdat de feiten zich in Australië afspeelden, buigt het Hooggerechtshof zich over de zaak.

Lees ook: Ongevraagde kus van voetbalbaas zorgt voor opschudding in Spanje: ‘We zouden de vrouwen moeten vieren. Dit is triest’