Met een ananas in je winkelwagen flirten in de supermarkt. Het is een trend in Spanje die sinds vorige week enorm uit de hand is gelopen. Iets voor zeven uur ’s avonds verzamelen romantici zich voor filialen van supermarktketen Mercadona, want om klokslag zeven uur begint de zoektocht naar de liefde tussen de schappen.
Het begon allemaal met een TikTok-video van cabaretier Vivy Lin en haar vriendin Carla Alarcón, waarin ze door de Mercadona lopen. Middenin de supermarkt vraagt Carla hardop „hoe laat het flirten in de Mercadona begint”. Lin zoekt het op en antwoordt „hét moment om te versieren is van 19.00 tot 20.00 uur”. De video werd binnen een paar uur tijd ruim 1,5 miljoen keer bekeken.
Met een telefoon in de hand om alles vast te leggen, lopen dagelijks honderden mensen door het hele land in de supermarkt, op zoek naar een potentiële partner. De video’s worden vervolgens op TikTok gedeeld onder de hashtag #Mercadona.
Elke generatie een afdeling
Jong en oud doen mee aan de trend. Aan het zoeken naar de liefde in de supermarkt zijn wel specifieke spelregels verbonden, om teleurstelling te voorkomen. Een cruciale rol is weggelegd voor de ananas: die moet ondersteboven in het wagentje liggen. Vervolgens bots je met je karretje tegen dat van iemand anders aan die daar ook een omgekeerde ananas in heeft liggen. Je leeftijd bepaalt op welke afdeling van de supermarkt je moet rondlopen. Zo is het diepvriesgedeelte voor mensen van 19 tot 25 jaar oud en de wijn- en visafdeling voor mensen tussen de 25 en 40 jaar oud.
Bovendien geven producten naast de ananas aanwijzingen over de soort relatie die wordt gezocht. Linzen suggereren interesse in een serieuze relatie, terwijl sla en diepvriespizza’s wijzen op meer informeel contact. Een meloen in de kar staat voor een duurzame relatie.
Rondslingerend fruit
De trend heeft een aanzienlijke impact op de winkelketen. Door heel Spanje worden Mercadona’s tijdens het ‘date-uurtje’ overspoeld door klanten die op zoek zijn naar een wederhelft maar die lang niet altijd iets kopen. Sommige klanten laten de ananassen slingeren, waardoor het personeel het fruit moet opruimen en soms weggooien. Verschillende filialen hebben daarom besloten om hun ananasvoorraad na zevenen naar het magazijn te brengen, om verspilling te voorkomen.
Hoewel sommigen het als een onschuldige trend beschouwen, vragen anderen zich af of dit alles niets meer is dan een marketingstunt van de keten. Mercadona zelf zegt dat de trend „spontaan” is ontstaan en dat het bedrijf er verder niets mee te maken heeft.