Soulstem met een overdosis ritme en groove

Slechts een paar seconden van haar stem bleken decennia na de opname nog altijd genoeg om het hart van de luisteraar te vullen met soul, smart en levenslust. De vrijdag overleden jazz-zangeres Marlena Shaw beleefde het hoogtepunt van haar carrière in de jaren zestig en zeventig, maar ze klonk veertig jaar later opnieuw op uitgaansavonden en op studentenkamers dankzij de vele samples in alternatieve danshits van onder andere de loungemuzikant St. Germain. Shaw had een ongekend talent om jazz, soul en pop met een overdosis ritme en groove ten gehore te brengen. Ze werd 81 jaar oud.

Al op haar tiende jaar imponeerde de jonge New Yorkse het publiek van het Apollo Theater, dat juist bekend staat als lastig te imponeren. Maar haar moeder wilde niet dat ze al zo vroeg vaker het podium op ging. Uiteindelijk vond Marlena Shaw toch haar weg naar de muziek, eerst samen met jazztrompetist Howard McGhee en uiteindelijk in clubs in Chicago, waar ze werd ontdekt door Chess Records, het muzieklabel dat naast rauwe blues ook soul en jazzzangeressen onder wie Etta James uitbracht. Shaws stem was niet zozeer rauw, als wel vol doorleefde soul.

Feministisch statement

Shaws single ‘California Soul’ uit 1969 is een klasse apart. Het was oorspronkelijk een b-kantje voor een Motown-groep, maar in Shaws uitvoering komt de gezongen, zonnige muziekgeschiedenis over hoe surf de Californische soul baarde pas echt tot leven. Haar verhalende zangstijl draait altijd om de muziek zelf, het gevoel dat er gedanst mag, nee, moet worden. When you hear the beat / You wanna pat your feet.

Op hetzelfde album – ‘The Spice of Life’ – toonde ze ook een andere kant van haar artistieke kunnen in het nummer dat later zo vaak gesampled werd: ‘Woman of the Ghetto’, een krachtig, in de eerste persoon gezongen feministisch statement over het (over)leven in een Amerikaanse achterbuurt.

Via de band van Count Basie ontwikkelde ze zich verder als jazz-zangeres en in 1972 was Shaw een van de eerste vrouwelijke vocalisten die opnam op het gerenommeerde jazzlabel Blue Note. Ze bracht er vijf albums uit.

Hoewel ze haar hele leven zou blijven optreden, was haar hoogtepunt in de jaren tachtig wel gepasseerd. Maar verschillende van Shaws nummers werden gezochte singles in de Britse rare-groove-scene, waar dj’s elkaar de loef afstaken met herontdekkingen van obscure of vergeten funk, jazz en soul. Het zorgde voor een herwaardering. Wanneer er rond de eeuwwisseling jazz op een dansvloer klonk, was de kans groot dat de stem van Shaw te horen was.

Geschenk voor de dansvloer

Twee alternatieve danssingles draaiden om samples van haar ‘Woman of the Ghetto’. De Britse dj Blue Boy gebruikte in 1997 een scatstukje op ‘Remember Me’ over een kale beat en de Franse loungemuzikant St. Germain scoorde in 2000 een wereldwijde hit met ‘Rose Rouge’, gebaseerd op een sample van Shaws live-uitvoering.

Zelf zei ze tegen website bluesandsoul.com dat ze na de eerste verrassing over de heropleving ‘excited all over again’ raakte, met name van St. Germains versie, die ze het meest jazzy vond. En zo stond ze in 1999, 2001 en 2007 opeens ook weer op het North Sea Jazz Festival en maakte ze indruk op verschillende generaties.

Voor liefhebbers van uiteenlopende genres was Shaw, zoals huis-dj van TivoliVredenburg St. Paul het verwoordt op X, „Een geschenk voor de dansvloer”.

https://www.youtube.com/watch?v=0iOswJ-JfkI