‘Sopraan te huur! Wie biedt?’ schrijft Elisa Maayeshi in haar Cultuurdagboek

Dinsdag 14 januari Auditie

16.05 uur. Ik sta bij de bagageband te wachten op Schiphol. Ik doe stiekem een klein dansje op PJ Morton en Yebba’s ‘How deep is your love’ terwijl ik een bakje yoghurt eet. ‘Cause we’re living in a world of fools…’ Vanochtend zong ik een auditie voor een groot operahuis in Duitsland. Er is een kans dat ik aangenomen word, ik zat in de laatste ronde. Hoe zal dat dan moeten met verhuizen en zo? Het zou gek zijn om geen thuis meer te hebben in Amsterdam. Zal ik al mijn boeken meenemen? Gedachteloos open ik mijn mail-app. „Beste Elisa, we hebben erg genoten van je auditie vanochtend. Helaas heeft de jury voor een andere kandidaat gekozen.” Ah, oké. Dat was dat. Waar blijft die koffer? Ik moet door naar Den Haag voor een orkest- en toneelrepetitie met het Orkest van de Achttiende Eeuw.

Woensdag 15 januariGenerale !

20.20 uur. Ik zit achterop de fiets bij Wessel (bariton, klasgenoot, vriendje). Zijn huisgenoot heeft gnocchi gemaakt. De generale repetitie voor La fedeltà premiata is goed gegaan. Heel leuk om het voor het eerst compleet met orkest, licht, grime en kostuums te doen. Aan de ‘notes’ van de regisseur en dirigent naderhand leek geen eind te komen. Dingen kunnen nog scherper, nog grootser, inzetten preciezer, woorden meer gearticuleerd. Ach, morgen weer een dag. Ik klop op Wessels rug. „Zullen we vanavond Normal People kijken?”

Elisa Maayeshi voor de opera ‘La fedeltà premiata’
Foto Hedayatullah Amid

Donderdag 16 januariGenerale 2

12.30 uur. Ik ben even gaan liggen. ‘Constructive rest’. In een van de studiekamers in Amare zingt Lizzy McAlpine zachtjes in mijn oor. Mijn dubbel Aimee is ziek dus ik krijg straks die pruik weer op en zing ik ook de tweede generale. Vanochtend zangles gehad in Amsterdam. We hebben het gehad over de audities, de feedback, over kwaliteit en vakmanschap en daar prioriteit aan geven. Mijn docent Sasja Hunnego is koningin dingen-in-perspectief-plaatsen. Het liefst zou ik altijd met de inhoud bezig zijn. Het instuderen, repeteren en optreden vind ik allemaal even leuk. Maar om dat te kunnen doen, horen audities er nu eenmaal bij. ‘Sopraan te huur! Wie biedt?’

Vrijdag 17 januariPremière

22.35 uur. Het applaus zwelt aan, mensen gaan staan. We rennen weer op, vormen een lijn en buigen. Hand in hand. Ik voel me trots. Op m’n collega’s die prachtig hebben gezongen vanavond. Op Anja, onze regisseur, die nooit losliet, elke keer weer nieuwe input gaf, waardoor we het nu los konden laten en echt konden spelen. Op dirigent Benjamin die met enorm veel energie en professionaliteit de zangers en het orkest heeft geleid. Ik voel me zo gelukkig als alles samenvalt op het toneel. Alle stress van eerder die dag is als sneeuw voor de zon verdwenen. De naarstige zoektocht naar suikerspin voor mijn toi-toi-toi’s (een referentie naar mijn zoete pruik), het rennen naar de trein, de vreemde kriebel in mijn keel. Weer in mijn gewone kleren val ik mijn moeder in de armen. We hebben elkaar sinds Kerst niet meer gezien. Ze heeft enorm van de voorstelling genoten. „Ik zou het morgen wel weer willen zien, en overmorgen weer!”

Visagie voor Elisa Maayeshi voor de opera ‘La fedeltà premiata’
Foto’s Hedayatullah Amid

Zaterdag 18 januariWarm vinyasa flow

9:05 uur. In de kou staan Laura (vriendin) en ik te wachten op de bus. Lege maag, min 1 graden. Om 9.30 uur begint de les ‘warm vinyasa flow’. Waarom hadden we ons hier ook alweer voor aangemeld? Ik zou komen logeren en dan zouden we ’s ochtends ‘lekker’ naar yoga gaan samen. Ja, precies ja. Vannacht heb ik half dromend de hele voorstelling nog eens dunnetjes over gedaan. De melodieën wisselden zich af met reacties van het publiek. „Ik ben meteen blij als jij op de bühne komt!” „Elke noot die je zong was in het karakter van Amaranta en wat stond die pruik je geweldig!” „Laten we zo even eieren en croissantjes halen voor het ontbijt”, stelt Laura voor. Met het vooruitzicht van een uitgebreid ontbijt en haar zachte bank fleur ik meteen op. Vanavond ga ik weer naar Amare om de andere cast te zien spelen.

Elisa Maayeshi tijdens warming-up voor de opera en repetitie ‘La fedeltà premiata’
Foto Hedayatullah Amid

Zondag 19 januari Matinee

8.36 uur. Havermoutontbijt. Een beetje tegen heug en meug. Ik was gister om 1 uur thuis, dus een kort nachtje. Vanmiddag spelen we nog een keer Den Haag. De docenten komen, het wordt beoordeeld. Vandaag is ook de trouwdag van mijn ouders. In 1996 zijn ze getrouwd. „De Elfstedenwinter!” voegt mijn moeder steevast toe. In mijn tweede week bij de Dutch National Opera Academy belde mijn moeder op. „Het gaat niet goed, je moet naar huis komen.” Mijn vader was al een aantal maanden ongeneeslijk ziek; hij had MSA-p, een zeldzame vorm van Parkinsonisme. Hij overleed op 23 september 2023. Op de laatste avond heb ik nog voor hem gezongen. Er raakte van alles uit balans, vooral sociaal en emotioneel gezien. Ik voelde me een tijd lang heel open en kwetsbaar. Alles kwam ongefilterd binnen: het verdriet, de pijn, maar ook schoonheid en plezier. Ik kon me intens gelukkig en dankbaar voelen in die tijd. Door zo dicht bij de dood te zijn, maakte het leven soms een overweldigende, grootse, geweldige indruk. In alle disbalans bleef één ding heel constant: het zingen. Een paar dagen na de begrafenis was ik weer op het conservatorium voor zangles. Dat zingen, dat moest gewoon. Het was het enige wat niet veranderd was. Uitademen op klank, dat is overzichtelijk.

Maandag 20 januariWeekend

21.45 uur. Een vrije dag! Wessel en ik gaan de stad in voor een zoet ontbijtje en kijken daarna Inside Out 2. Ik vind het een geweldige film. Als kind stelde ik me vaak voor hoe er allerlei levende wezentjes in mijn lichaam taakjes en klusjes uitvoeren: het verwerken van voedsel, het laten kloppen van het hart. In de film wordt vanuit een besturingskamer in de hersenen door verschillende emoties de boel bestierd. Het is de perfecte activiteit na deze veelbewogen week. Daarna kijken we ietwat beteuterd toe hoe Trump geïnaugureerd wordt. Ik denk dat het er in zijn bovenkamer heel wat minder kleurrijk aan toegaat. Enfin, lief dagboek, het was me een waar genoegen. Moedig voorwaarts en leve de cultuur!