Sopraan Elisabeth Hetherington wint Nederlandse Muziekprijs

De sopraan Elisabeth Hetherington (1992) heeft de Nederlandse Muziekprijs gewonnen, de meest prestigieuze onderscheiding die een musicus in de klassieke muziek in Nederland kan ontvangen. Volgens de commissie die adviseert over de prijs beweegt ze zich „met een schijnbaar moeiteloze souplesse en helderheid door een uiteenlopend repertoire van de renaissance, barok, tot de nieuwste muziek.”

OCW-minister Eppo Bruins zal de door zijn ministerie toegekende prijs op 4 oktober uitreiken in de Rotterdamse Doelen. Dan verzorgt Hetherington met het Vlaamse barokorkest B’Rock en HIIIT (voormalig Slagwerk Den Haag) een concert van nieuwe en oude muziek, wat past bij haar prijswinnende vermogen om diverse muzieksoorten bij elkaar te brengen met haar stem.

In 2020 won ze al de Dutch Classical Talent Award, een prijs voor de meest veelbelovende jonge klassieke musici. De jury prees toen haar heldere stem, overvloedige barokversiering, en eigenheid.


Lees ook

‘Zingen is als een zwaan: sereen, maar verwoed peddelend’

‘Zingen is als een zwaan: sereen, maar verwoed peddelend’

Bedrieglijk eenvoudig

Om de Nederlandse Muziekprijs te winnen moeten de kanshebbers een uitgebreid studietraject van twee à drie jaar doorlopen. Daarvoor maken ze een plan voor hun artistieke ontwikkeling en werken daaraan onder begeleiding van een mentor. In deze periode werken ze ook samen met gerenommeerde musici uit Nederland en uit het buitenland. Na afloop van dit traject beoordeelt een adviescommissie van het organiserende Fonds Podiumkunsten of en aan wie de prijs wordt toegekend.

Hetherington, van oorsprong Canadees, studeerde Voice Performance in Toronto. Na haar verhuizing naar Nederland, acht jaar geleden, behaalde ze cum laude haar masterdiploma Oude Muziek Zang aan het Conservatorium van Amsterdam. Ze heeft bij verschillende opera- en muziektheatergezelschappen in Nederland grote rollen gespeeld, zoals in De Kersentuin, waarin ze een „geweldige rol” neerzette: „Fel, vol autoriteit, zelfverzekerdheid en met een vleugje wraakzucht”, aldus NRC. Vorig jaar voerde ze Vivaldi’s Gloria uit, muziek die ze als bedrieglijk eenvoudig karakteriseerde. „De meest intuïtieve muziek is het moeilijkst om mooi te krijgen. Het is als een zwaan: boven water moet je prachtig sereen zijn, terwijl onder water je pootjes verwoed peddelen: ‘flapper, flapper, flapper!’”