Soepboer lijsttrekker Fryske Nasjonale Partij: ‘Laat de rest zich maar druk maken om ver weg: ik wil opkomen voor dichtbij’

De Fryske Nasjonale Partij (FNP) zag haar kans schoon, toen Geert Wilders (PVV) in juni de stekker uit het kabinet trok en de weg vrijmaakte voor Tweede Kamerverkiezingen. Dit moest hét moment worden om de Haagse droom te verwezenlijken – al moest de gedroomde partijleider nog worden binnengehaald.

Die is inmiddels overstag. Donderdag maakte de FNP bekend dat ze Aant Jelle Soepboer, nu nog Tweede Kamerlid voor NSC, voordraagt als lijsttrekker. Daarmee hoopt de partij voor het eerst in haar bestaan een plek te bemachtigen in Den Haag. Het is, zo schrijft de partij, een „kwestie van nu ofte nimmer”.

In juni liet Soepboer weten niet nog een keer op de lijst te willen voor NSC. „Een weloverwogen besluit waar ik lang over heb nagedacht”, zei hij, zonder toelichting van beweegredenen. De peilingen voorspellen een electorale vrije val voor de partij, waardoor veel NSC-Kamerleden hun kansen somber inschatten.

Het Kamerlid laat aan persbureau ANP weten dat hij „van intentie” is om zijn zetel na het zomerreces terug te geven aan NSC, wat hij naar eigen zeggen „in goed overleg” met de fractie heeft besloten.

Voor de partijtop van NSC kwam de overstap van Soepboer onverwachts, zo bleek vrijdag tijdens de inloop van de ministerraad. NSC-minister en beoogd lijsttrekker Eddy van Hijum zei dat hij „ervan opkeek”. Het leek hem „logisch” dat Soepboer zelf zou opstappen, waarna het Kamerlid bekendmaakte zijn zetel terug te geven.

Folkband

In Friesland is Soepboer een bekende naam. De markante Fries, met rossig haar en lange baard, is drummer in de Friese folkmetalband Baldrs Draumar en sinds 2018 actief in de lokale politiek voor de FNP – waarvan hij lid bleef tijdens het Kamerlidmaatschap voor NSC.

De FNP werd in 1962 opgericht en is een stabiele factor geweest in gemeenteraden en de Provinciale Staten van Friesland. Voor het eerst heeft ze nu landelijke ambities, geïnspireerd door de Duitse regionale partij Südschleswigscher Wählerverband, dat een plek in de Bondsdag wist te bemachtigen.

Voor het eerst heeft ze de FNP landelijke ambities, geïnspireerd door de Duitse regionale partij Südschleswigscher Wählerverban

In 2018 kwam Soepboer in de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân, na campagne gevoerd te hebben over een optocht met praalwagens die dreigde te verdwijnen. Bij de volgende verkiezingen werd de fractie onder zijn aanvoering de grootste. Een van Soepboers verdiensten: bij plaatsnamen in de gemeente wordt weer de Friese spelling gehanteerd.

Soepboer werd wethouder en bleef dat tot hij voor Pieter Omtzigt toetrad tot de Tweede Kamer. Daar voerde hij afgelopen anderhalf jaar voornamelijk het woord over onderwijs. Binnen NSC gold hij als een van de prominentere Kamerleden. Zijn naam zong afgelopen weken zelfs nog even rond als mogelijke lijsttrekker.

Duit

Als voorman van de FNP wil Soepboer campagne voeren voor meer aandacht voor de regio. Hij denkt er twee zetels mee binnen te kunnen halen. „Laat die andere 148 zetels maar samen brainstormen en zich druk maken om alles wat ver weg gebeurt. Ik wil me inzetten voor dichtbij, voor ons, voor u”, aldus Soepboer.

„Soms roepen mensen dat er veel belangrijkere dingen zijn dan het Fries, de regio of het onderwijs”, zei hij in 2024 in een interview met Trouw. „Ik snap dat mensen dat zeggen, maar het betekent niet dat we moeten stoppen met er aandacht voor vragen. Het zou mij een lieve duit waard zijn dat de regio’s zich straks meer gezien voelen.”

De FNP-leden beslissen op 30 augustus tijdens een algemene ledenvergadering over de definitieve deelname aan de verkiezingen en over Soepboer als lijsttrekker – al lijkt dat een formaliteit. Partijvoorzitter Jan Arendz denkt dat Soepboer de partij  „een unieke kans op succes” brengt, zei hij donderdag.

Toen een verslaggever van Nieuwsuur Soepboer eerder vroeg om zichzelf in drie woorden te omschrijven, was de beoogd lijsttrekker bescheidener: „Aant Jelle Soepboer.”


Lees ook

Door bezuinigingen werd de tentoonstelling een wandeling door Leeuwarden

De meeste evenementen van triënnale Arcadia vinden plaats in het kathedraalvormige mienskipshûs. Foto Ernst van Deursen