Sobere plechtigheid voor paus Franciscus, bijgewoond door wereldleiders

De stad Rome treft voorbereidingen om zaterdag meer dan tweehonderdduizend bezoekers te ontvangen die de uitvaart van paus Franciscus willen bijwonen. De plechtigheid, in de open lucht op het Sint-Pietersplein, zal ook te zien zijn op grote schermen op verschillende pleinen. De hotelprijzen rond het Vaticaan stegen de afgelopen dagen tot zo’n 2.500 euro per nacht.

Eerder deze week brachten duizenden pelgrims de paus al een laatste groet in de Sint-Pietersbasiliek. De Argentijnse paus Franciscus, geboren als Jorge Mario Bergoglio, overleed op paasmaandag op 88-jarige leeftijd.

Bij zijn uitvaart worden zeker 170 staats- en regeringsleiders verwacht, onder wie de Amerikaanse president Donald Trump, de Argentijnse president Javier Milei, de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. De Russische president Vladimir Poetin stuurt zijn minister van Cultuur.

Koning Willem-Alexander was woensdag bij een herdenking van de paus in Amsterdam, maar gaat net als zijn voorgangers eerder niet naar de pauselijke uitvaart. Premier Dick Schoof en minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp vertegenwoordigen de Nederlandse regering.



De leider van de katholieke wereldkerk stond erg open voor interreligieuze dialoog. Op zijn uitvaart komt ook een hoge delegatie van Al Azhar, de belangrijke instelling voor de soennitische islam in Caïro. Ook de hoofdrabbijn van Rome en de voorzitter van de Joodse Gemeenschap van Rome komen naar het Vaticaan. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu stuurde geen officieel rouwbericht, het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken wel, maar die tweet werd snel geschrapt. Israël was niet gediend van de striemende kritiek van de paus op de oorlog in Gaza. In zijn laatste pauselijke zegen, het ‘urbi et orbi’ op paaszondag, sprak de paus nog van een „schandalige situatie”.


Lees ook

Zijn betrokkenheid met de Palestijnen bracht paus Franciscus geregeld in conflict met Israël

Paus Franciscus ontmoet in Vaticaanstad een delegatie van Palestijnse families in Gaza, november 2023. Foto Vatican Media via Vatican Pool/Getty Images

Rozenkrans

Franciscus, die niets moest hebben van luxe en vertoon, krijgt een sterk vereenvoudigde uitvaartmis, onder leiding van Giovanni Battista Re, deken van het college van kardinalen. Die begint om 10.00 uur.

Na de viering wordt de kist niet bijgezet in de crypte onder de Sint-Pietersbasiliek, maar ten grave gedragen in de (eveneens pauselijke) basiliek van Santa Maria Maggiore, in de Romeinse wijk Monti. De kist maakt na de plechtigheid een tocht van zes kilometer door hartje Rome. Franciscus koos voor de basiliek van de Heilige Maria de Meerdere als laatste rustplaats, omdat hij er als paus graag ging bidden en de aanbidding van Maria belangrijk voor hem was. Op zijn lichaam ligt een rozenkrans.

Hij wilde ook in maar één kist van hout en zink worden begraven, en niet zoals zijn voorgangers in drie in elkaar passende kisten, en al zeker niet op een verhoging worden gezet. Hij kreeg een rood priesterkleed aan, waarvan de kleur staat voor de liefde en het bloed dat Christus voor alle mensen vergoot. De overleden paus draagt een witte stola en een bisschopsmijter. In zijn kist zal ook de rogito worden gelegd, een tekst met een korte samenvatting van zijn pontificaat.

Uit Franciscus’ testament bleek dat een anonieme weldoener de kosten van zijn begrafenis in de Santa Maria Maggiore draagt. In dat testament uit 2022 schreef de paus deze boodschap: „Moge de Heer een welverdiende beloning geven aan wie van mij gehouden heeft en voor mij blijft bidden. Het lijden in het laatste deel van mijn leven heb ik aan de Heer opgeofferd voor wereldvrede en broederschap onder de volkeren.”

Het conclaaf, waarin het college van kardinalen een opvolger voor Franciscus kiest, zal tussen 5 en 10 mei beginnen.


Lees ook

Franciscus, de eerste moderne niet-Europese paus, was sociaal progressief maar op andere vlakken net zo oerconservatief als zijn voorgangers

Paus Franciscus, hier op een foto uit 2018,  was de eerste moderne niet-Europese paus.