Slachtoffers branden LA spannen civiele rechtszaken aan tegen water- en energiebedrijven

Autoriteiten en burgers buigen zich over de mogelijke oorzaken van de dodelijke natuurbranden in het zuiden van de Amerikaanse staat Californië. Door de branden, die sinds vorige week dinsdag woeden, zijn minstens 24 mensen overleden en circa 12.000 gebouwen afgebrand.

Huiseigenaren en huurders uit Altadena houden het elektriciteitsbedrijf Edison uit Zuid-Californië verantwoordelijk voor de schade aan hun woning door de Eaton-brand, die 13.000 hectare en 5.000 gebouwen verwoestte. Ze hebben vier afzonderlijke civiele rechtszaken aangespannen, omdat ze vinden dat het bedrijf de spanning van elektriciteitsdraden had moeten halen na waarschuwingen van de nationale weerdienst. Het elektriciteitsbedrijf uit Zuid-Californië zegt de zaak te onderzoeken. Dat meldt ABC News.

In het verleden is het regelmatig voorgekomen dat bosbranden samenhingen met problemen met elektriciteitspalen en hoogspanningsleidingen, aldus The New York Times. Volgens de Forest Service was er sinds 1992 bij meer dan 3.600 bosbranden een verband met elektrische apparatuur.

Slachtoffers van de Palisades-brand slepen het Los Angeles Department of Water and Power (LADWP) voor de civiele rechter. Volgens de eisers had de brandweer daadkrachtiger kunnen zijn als het waterreservoir Santa Ynez tijdig was gerepareerd. Sinds vorig jaar februari is dit reservoir, waar normaal gesproken 443 miljoen liter in past, buiten gebruik.

Gloeiende kooltjes

Als de brandweer één brand had ingedamd, laaide er op een andere plek weer een nieuwe op. Volgens experts met wie persbureau AP sprak, kwam dit door brandende sintels die werden meegevoerd door de harde wind.

Door de wind branden deze half verbrande kooltjes harder en komt er meer energie vrij. ,,Daardoor verworden ze tot een krachtigere ontstekingsbron”, stelt James Urban van het Worcester Polytechnic Institute in gesprek met het persbureau. „Zo hopen de brandhaarden zich op en werken ze als het ware samen. Als ze neerdalen op struikgewas of op houten hekken worden er nieuwe branden aangewakkerd.”

Windstoten

De brandweer in Los Angeles – ondersteund door collega’s uit de rest van de Verenigde Staten, Canada en Mexico – bereidt zich dinsdag en woensdag voor op harde windstoten, waardoor natuurbranden mogelijk weer kunnen oplaaien. De Amerikaanse Nationale Weerdienst waarschuwt voor rukwinden die eventueel snelheden van 105 km per uur bereiken. Door de harde wind kunnen blusvliegtuigen mogelijk niet opstijgen.