Sitcomsatire ‘Krazy House’ (van de makers van ‘New Kids’) is bedoeld om te schofferen

Steffen Haars en Flip van der Kuil zijn terug om te schofferen. Hun frikandel kauwende, hangende, zuipende viespeuken uit New Kids waren een fenomeen, dertien jaar geleden. Messenslijpende recensenten konden ruim anderhalf miljoen bezoekers er niet van weerhouden de twee New Kids-films (Turbo en Nitro) te bezoeken. Ook hun andere films, Bro’s Before Ho’s en in mindere mate Ron Goossens, low-budget stuntman, verdeelden critici, maar vulden zalen. Ik zat er ook. Haars en Van der Kuil spraken de taal van mijn generatie jongeren, die opgroeiend op het internet leerde dat in komedie niets heilig was, en iets pas écht grappig werd als het volmaakt ironisch was.

Nu is er Krazy House, de nieuwste zwarte komedie van Haars en Van der Kuil, zeven jaar na Ron Goossens. In veel opzichten gaan ze door waar ze zeven jaar eerder waren gebleven. Nog steeds eindigt een grap vaak in ultrageweld of explosie. Nog steeds is niks heilig – zelfs Jezus himself wordt op grove wijze onteerd. En waarom niet? Het gevoel voor humor van Haars en Van der Kuil is meer salonfähig dan ooit. Het is niet voor niks dat Gen-Z-idool Joost Klein New Kids-hoofdrolspeler Tim Haars rekruteerde om mee te schrijven aan zijn ‘Europapa’.

Maar Krazy House probeert iets meer te zijn dan hetzelfde trucje in een nieuwe film. Krazy House is ambitieuzer en grootser dan wat Haars en Van der Kuil eerder maakten. Qua productie: de film bevat de buitenlandse sterren Nick Frost (Hot Fuzz, Shaun of the Dead) en Alicia Silverstone (Clueless, The Killing of a Sacred Deer). En qua thema: Krazy House is een parodie op Amerikaanse sitcoms, gefilmd op een replica van de set van beroemde jarentachtigshow Married with Children. Het had niet gehoeven.

Vaste rollen

De opzet van de fictieve sitcom is welbekend. Er is een dommige vader, Bernie Christian (gespeeld door Frost), die goed bedoelt maar nooit goed doet. Er is zijn veel te knappe echtgenote Eva (Silverstone), die Bernie op zijn plek zet en vergeeft. Er is een sukkelige zoon (Walt Klink), een kauwgum kauwende dochter (Gaite Jansen). En aan het einde van elke aflevering is er een zoete, christelijke boodschap voor de hele familie thuis op de bank.

Maar niet in deze aflevering. Bernie sloopt per ongeluk de kraan en huurt een groep Russische monteurs in. Zij bezwangeren zijn dochter, maken zijn zoon verslaafd aan de crack en verleiden zijn vrouw. Elke christelijke levensles die Bernie wil leren komt keihard in zijn gezicht terug. Steeds meer worstelt hij met zijn geloof, letterlijk, en met een duistere, moordlustige kant van zijn persoonlijkheid.

Pijnlijk oppervlakkig

Amerikaanse critici sabelden de film neer, na de première op het Sundance festival vorig jaar. En het is begrijpelijk waarom: als satire schiet de film tekort. De Amerikaanse, christelijke voorbeeldfamilie is mikpunt. Daardoor verwacht je dat er ergens een argument in de film schuilt. Dat er een hypocrisie in de omgang van Amerikanen met hun geloof zal worden geopenbaard. Het gebeurt niet. Het is pijnlijk oppervlakkig. Inhoudelijk leeg. Alsof de makers niet genoeg van hun onderwerp wisten om de sitcom-setting écht invulling te geven.

Maar hoeft een film als deze wel een boodschap te hebben? Het doel van Krazy House is om je gevoel voor fatsoen te testen. Steeds gewelddadiger, steeds grotesker, totdat je denkt dat het niet erger kan, en dan komt er nóg een schepje bovenop. Dat klinkt plat, maar het is knap. Feilloos doseert de film kleine beetjes chaos, zodat ze telkens nét te groot zijn om te slikken.

Het is heiligschennis, niet om een taboe te doorbreken, niet om een punt te maken, maar gewoon, omdat het zo leuk is. Daar kun je schande van spreken. Mijn generatie zal er vermoedelijk van smullen.

https://www.youtube.com/watch?v=ydKF2oDHzgw