Shona Shukrula wilde de eerste vrouw worden die een profwedstrijd bij de mannen fluit – dit weekend heeft ze de primeur

De scheidsrechtersloopbaan van Shona Shukrula begint min of meer toevallig op de velden van amateurclub AFC’34 in Akmaar, waar ze in haar tienerjaren naartoe gaat om naar haar broertje te kijken. Als de wedstrijd op een dag dreigt te worden afgelast omdat de scheidsrechter heeft afgezegd, vraagt wedstrijdsecretaris Mart Pool of Shukrula kan invallen. Aanvankelijk twijfelt ze, maar Pool overuigt haar door te zeggen dat voor twaalfjarige jongetjes nauwelijks regels gelden: ze hoeft alleen te fluiten voor een doelpunt of een bal die uit gaat.

„Na die wedstrijd heeft ze de fluit nooit meer ingeleverd”, zegt Nick Geurtsen, bestuurslid bij AFC’34. „Mart hielp haar. Hij stond langs de lijn, gaf af en toe advies, maar ze floot al heel snel zelfstandig.” Bij AFC’34 keken ze daar van op: als zestienjarig meisje was ze de enige vrouwelijke arbiter op de club. „Tegenwoordig fluiten veel meer jonge meiden, maar toen helemaal niet.”

Deze vrijdagavond wordt Shona Shukrula de eerste vrouw die een wedstrijd fluit in het betaald voetbal voor mannen. Ze leidt TOP Oss tegen ADO Den Haag, een wedstrijd in de eerste divisie. Wie is ze? Waarom heeft zij deze primeur? En waarom heeft het zo lang geduurd voordat een vrouw een professionele mannenwedstrijd fluit?

Shukrula begon met jeugdwedstrijden, maar floot al snel oefenwedstrijden van oudere teams. Ze liet niet over zich heen lopen, kon haar beslissingen overtuigend onder woorden brengen. Dat had ze al op school gemerkt. Bij maatschappijleer genoot ze van maatschappelijke debatten; klasgenoten en docenten zagen in haar een toekomstig advocaat.

Op het veld was ze ambitieus. Op haar achttiende volgde ze een cursus tot bondsscheidsrechter bij de KNVB. „Ze is heel planmatig en stippelde haar carrière uit met doelen. Ik word de eerste vrouwelijke arbiter in het betaald voetbal, zei ze al snel”, herinnert AFC’er Geurtsen zich.

Conditietest

Shukrula’s carrière ging in een opwaartse lijn: van de laagste amateurdivisies klom ze richting de hoofdklasse. In 2019 lonkte het betaald voetbal. Daarvoor hoefde ze alleen nog te slagen voor de jaarlijkse conditietest.

Ze zakte. Op een van de onderdelen was ze een fractie te langzaam. Voor het eerst was er vertraging op de route die ze zelf had uitgestippeld richting fluiten in het profvoetbal.

Om herhaling te voorkomen, schroefde ze haar trainingsarbeid op, is te zien in een documentaire die de KNVB over Shukrula liet maken. Ruim drie maanden werd ze gevolgd door een cameraploeg, onderweg naar haar herkansing op de sprint. Ze leefde er in spanning naartoe. „Al die jongens zijn klaar en ik het meisje sta daar met knikkende knieën”, vertelde ze.

Franca Overtoom, generatiegenoot en de eerste vrouwelijke grensrechter in de Eredivisie, heeft Shukrula als assistent vaak bijgestaan. „Dat ze die test niet haalde, was een enorme teleurstelling voor Shona. We hebben daar vaak over gebeld.” Overtoom steunde haar collega. „Ze hervond de motivatie om die test opnieuw te lopen en te halen. Dat tekent haar karakter: ze is enorm strijdvaardig.”

Shukrula (33), die rechten studeerde en werkt als officier van Justitie, en Overtoom (32) zijn inmiddels veel wedstrijden gefloten in binnen- en buitenland. „Die internationale wedstrijden vormen je”, zegt Overtoom. „In het Japanse vrouwenvoetbal krijg je bijvoorbeeld nooit kritiek, maar in Spanje wel. Daar zijn ze veel temperamentvoller. Ook in het mannenvoetbal hangt een andere dynamiek dan bij de vrouwen, maar dat maakt voor Shona niet uit. Ze is er klaar voor.”

„Ze is een vechter. Dat straalt ze in alles uit. Iemand die tegen de stroom in durft te gaan, maar blijft doorzwemmen tot de overkant in zicht is”, zegt Geurtsen. Als vrouwelijke scheidsrechter had ze ook met vooroordelen te maken. „Een paar jaar terug zong het publiek bij een wedstrijd ‘schatje mag ik je foto’. Daar lacht ze gewoon om. Ze raakt daar niet van onder de indruk of van slag. Ze is onverstoorbaar in de goede zin van het woord.”

Nederland loopt achter

Wereldwijd fluiten steeds meer vrouwelijke arbiters mannenvoetbalwedstrijden. In vergelijking tot ander landen loopt Nederland achter bij die ontwikkeling. In november 2021 was Overtoom de eerste vrouwelijke grensrechter in de Eredivisie. „We hebben gewoon weinige vrouwelijke officials in Nederland”, zegt ze daar zelf over. „Dat er nu twee actief zijn op het hoogste niveau is al uitzonderlijk.”

Dat niet eerder een vrouwelijke scheidsrechter in het betaald voetbal debuteerde, zoals in Frankrijk bijvoorbeeld in 2019 al gebeurde met met Stéphanie Frappart, vindt Overtoom niet erg. „Het moet altijd gaan om kwaliteit – het is geen wedstrijd tegen andere landen wie de eerste is. Je moet iemand neerzetten omdat diegene op dat moment de beste scheidsrechter is, niet omdat het een man of een vrouw is.”

In een reactie laat de KNVB weten met belangstelling naar de ontwikkelingen in het buitenland te kijken. De bond wil er de komende jaren onder meer voor zorgen dat vrouwelijke scheidsrechters sneller op contractbasis in het betaalde voetbal kunnen fluiten. Een van de aandachtspunten is om ervoor te zorgen dat beginnende vrouwelijke scheidsrechters gemotiveerd blijven, ook na een incident binnen de lijnen.

Onvoldoende begeleiding bij jonge scheidsrechters met potentie kan funest zijn, legt een KNVB-woordvoerder uit. „Het fluiten begint in de reserve vierde en vijfde klasse waar spelers soms mondig kunnen zijn. Je moet een dikke huid hebben in dat soort situaties.” Daarnaast speelt het fysieke aspect een rol: vrouwen moeten aan dezelfde testen voldoen als mannen.

De voetbalbond heeft het aantal vrouwelijke leden de afgelopen jaren fors zien stijgen. Nu wil ze ook dat meer vrouwen trainer, bestuurder of scheidsrechter worden. In totaal zijn zo’n 35.000 scheidsrechters actief in Nederland, 2 procent daar van is vrouw. Dat percentage is wel gestegen, maar nog niet zo snel als de bond zou willen. De KNVB hoopt dat het debuut van Shukrula een versnelling in gang zet. „Wij zijn ons ervan bewust dat dit voor meer staat dan alleen een persoonlijke mijlpaal. Het zou mooi zijn als meer vrouwen en meiden haar voorbeeld gaan volgen.”

Wat ook niet meehelpt bij het werven van scheidsrechters is de toename van incidenten in het amateurvoetbal. Na de coronapandemie is het aantal rode kaarten, tuchtzaken en gestaakte wedstrijden flink toegenomen.

Amateurclubs, ook voor arbiters sterk afhankelijk van vrijwilligers, worstelen daarmee. AFC’34-bestuurslid Geurtsen, die ook trainingsopleidingen geeft bij de KNVB, ziet het gebrek aan scheidsrechters als groot probleem. In de jeugd valt het nog mee, maar bij de teams vanaf negentien jaar is het steeds lastiger. „De komende jaren gaan we gerichter beleid voeren door jonge spelers al vroeg een opleiding aan te bieden.”

In de zoektocht naar nieuwe scheidsrechters is hij des te blijer met het debuut van Shukrula. „Hoewel ze al tien jaar niet meer actief is bij ons, kent iedereen haar. Ook andere clubs. Alkmaar is in dat opzicht één groot dorp. Nieuwe trainers linken onze club direct met Shona. Waar een toevallige vraag van een wedstrijdsecretaris al niet toe kan leiden.”