Shiwa over India-reggae: ‘Thema’s als onderdrukking en ongelijkheid spelen bij iedereen’

Foto Diana Van Der Spek

Interview

‘Mijn artiestennaam verwijst naar Shiva, een van de belangrijkste goden in het Hindoeïsme. Het is niet zo dat ik mezelf zie als godheid, maar in donkere dagen heb ik een visioen gezien van Shiva. Hij gaf me een duidelijk teken. Toen ik wakker werd, dacht ik dat ik een nieuwe kans had gekregen. De naam die ik draag, is een ode aan hem.”

Reggae-artiest Shiwa (35), artiestennaam van Ashwin Raghoe, verstond geen woord Jamaicaans Patois, de in Jamaica gesproken Creoolse taal die gebaseerd is op het Engels en waarin veel reggae gezongen wordt. De in Rotterdam geboren muzikant heeft Surinaams-Hindoestaanse roots, zijn voorouders zijn in India geboren. Toch voelde hij meteen dat reggae zíjn muziek was. Met de Tuff Sound Band, een band van muzikanten uit verschillende disciplines die internationale reggae-artiesten begeleiden, treedt hij op tijdens LaLaLand – The Magic of India, een festivalweekend in Amsterdam dat in het teken staat van de Indiase kunst en cultuur.

„Ik ben een Hindoestaanse jongen. Ik groeide op met de Hindoestaanse en Indiase normen, waarden en cultuur. Mijn ouders luisteren veel naar spirituele, klassieke Indiase muziek. De Hindoestaanse gemeenschap neemt religie, cultuur en traditie heel serieus. Muziek is daar een essentieel onderdeel van. Elke zaterdag en zondag gingen we naar mijn opa en oma en daar in de woonkamer werd Indiase muziek gespeeld en gezongen.

„Uiteindelijk ben ik beland in de reggae en dancehall. Als ik terug kijk, ben ik blij dat ik mijn eigen weg ben ingeslagen. Op de West-Kruiskade in Rotterdam kocht ik cassettebandjes met muziek uit Jamaica. Ik verstond er geen woord van, maar ik begreep wel wat ze zeiden, snap je? Ik voelde het. Ik heb de taal gaandeweg zelf ontrafeld. Veel woorden zijn humble people words. Gewoon straattaal, eigenlijk. Als je er niet woont, moet je de taal leren aan de hand van de updates van de artiesten zelf.

„De reggae-scene is voornamelijk black. Voor een ander kan ik daar misschien een vreemde eend in de bijt zijn, omdat ik Indiase roots heb. Maar je ziet uiteindelijk dat we als mensen veel meer op elkaar lijken dan dat er verschillen zijn. Reggae-muziek gaat voornamelijk over onderdrukking, maar sommige nummers zijn heel religieus en spiritueel, zoals in de Indiase klassieke muziek.

„Muzikaal gezien zijn reggae en Indiase muziek twee verschillende dingen natuurlijk, maar ik denk dat ik die brug zelf moet bouwen. Ik gebruik bijvoorbeeld Indiase instrumenten in mijn muziek, of mantra’s. Er zijn ook nummers die volledig reggae zijn, maar de onderwerpen waar ik over zing of de woorden die ik gebruik, zijn dan wel weer Indiaas. Bij mijn opa en oma werd ook gesproken over ongelijkheid, onderdrukking, over pijn en verdriet. Dat speelt bij iedereen.”

De eerste Nederlandse editie van LaLaLand – The Magic of India: 8 en 9/7, Ruigoord Amsterdam. Info: enterlalaland.nl