Servië verlaagt staat van paraatheid leger na weken van toenemende spanningen met Kosovo


Conflict Sinds halverwege december is de dreiging van geweld tussen Kosovo en Servië flink gestegen. Op de grens met Kosovo wierpen gemaskerde en gewapende Servische nationalisten wegblokkades op.

Kosovaarse Serviërs verwijderen een wegblokkade in Kosovo.
Kosovaarse Serviërs verwijderen een wegblokkade in Kosovo.

Foto Armend Nimani/AFP

Servië verlaagt de staat van paraatheid van zijn leger. Dat melden internationale persbureaus donderdag. De Servische regering schroefde de staat van paraatheid maandag op naar het hoogst mogelijke niveau vanwege aanhoudende spanningen met buurland Kosovo, en dreigde vorige week met gewapend conflict.

De relatie tussen Servië en Kosovo is constant gespannen, maar sinds halverwege december is de dreiging van geweld flink gestegen. Op de grens met Kosovo, een voormalige provincie van Servië, werden wegblokkades opgeworpen door gewapende en gemaskerde Servische nationalisten. Daarop sloot Kosovo zijn belangrijkste grensovergang met Servië. Een aantal van de wegversperringen wordt momenteel verwijderd door de nationalisten.


Lees ook Wat zit er achter de escalatie van het conflict tussen Servië en Kosovo?

De meest directe aanleiding voor de langzaam bekoelende spanning is de vrijlating van een voormalige Kosovaars-Servische politieagent die op 10 december werd gearresteerd omdat hij verdacht werd van terrorisme. De man zou een Kosovaarse politieagent hebben aangevallen tijdens een eerder protest. De voormalige agent staat onder huisarrest, maar wordt niet meer in de cel gehouden.

De protesten waren losgebarsten omdat de Kosovaarse regering alle inwoners, ook de meer dan 100.000 etnische Serviërs die in het land wonen, wilde verplichten om Kosovaarse nummerborden te gebruiken. Een deel van de Kosovaars-Servische bevolking zag dat als een provocatie, en werd daarin gesteund door de Servische regering. Het nummerbordenplan werd vorige maand ingetrokken.