Serie over Fukushima is beklemmend én vlak

Recensie Film

Serie ‘The Days’ volgt het verloop van de kernramp in Fukushima. De serie maakt bij vlagen indruk, maar mist de diepgang van het vergelijkbare ‘Chernobyl’.

‘The Days’ is gebaseerd op de kernramp in Fukushima in 2011.
‘The Days’ is gebaseerd op de kernramp in Fukushima in 2011. Netflix

Japan lijkt af te koersen op „een nieuw Tsjernobyl”. In de derde aflevering van The Days, een serie over Fukushima, maakt de premier van Japan de onvermijdelijke vergelijking met de grootste kernramp in de geschiedenis.

Veel kijkers zullen al eerder aan Tsjernobyl gedacht hebben, want The Days heeft veel weg van de zeer lovend ontvangen serie Chernobyl uit 2019. Maar waar Chernobyl ook een bredere maatschappelijke blik had, blijft The Days meer aan de oppervlakte met een verhaal over het oplossen van de crisis.

De ramp in Japan was het gevolg van een aardbeving en een daaropvolgende tsunami. De gigantische golven beukten tegen de kerncentrale, de stroom viel uit in de controlekamer en de koelsystemen lieten het afweten. De situatie werd steeds nijpender nadat er explosies plaatsvonden. Reactoren moesten gekoeld worden door zeewater in de reactoren te pompen.

De eerste aflevering, waarin de vloedgolven de centrale overspoelen en medewerkers vluchten voor hun leven, maakt indruk met een spectaculaire en beangstigende nabootsing. Vooral de beklemmende momenten waarop een man opgesloten zit in een kleine ruimte tussen twee beveiligingsdeuren terwijl het water binnenstroomt, kunnen zich meten met de meest intense scènes van Chernobyl.

Daarna volgen zeven afleveringen die vaak in herhalingen vervallen: de noodsituatie dreigt te escaleren, crisisteams gaan in overleg en mannen in nucleaire beschermingspakken begeven zich in donkere gangen om aan hendels te draaien. Soms zijn er politici die te traag reageren of een foutieve koers voorstellen, maar echt spannend wordt het niet.

Lees ook: Waarom zijn er zo weinig fictiefilms over Fukushima?

Het belangrijkste en best uitgevoerde personage is Masao Yoshida, een nucleair specialist en hoofd van de kerncentrale ten tijde van de ramp. De hoofdrol wordt op ingetogen wijze gespeeld door Kôji Yakusho, die vorige maand de prijs voor beste acteur won op het filmfestival van Cannes voor zijn rol in Perfect Days van Wim Wenders. De andere personages worden minder uitgewerkt. Zij zijn enkel bezig met hun missie.

Het valt te prijzen dat de makers kiezen voor een authentieke en respectvolle aanpak, zonder melodrama. Maar dit gaat soms ten koste van de aantrekkelijkheid. In acht uur speeltijd had er meer ruimte genomen kunnen worden voor karakterontwikkeling en behandeling van het nucleaire vraagstuk. De bredere vragen rondom het gebruik van kernenergie en de kwetsbaarheid van de natuur worden alleen even aangestipt. Zo zien we een omgevallen bord met de tekst ‘Kernenergie voor een betere toekomst’ in beeld, met een dode koe ervoor. Veel meer dan zo’n symbolische shot heeft de serie niet aan het debat toe te voegen.