Senioren in zijn eigen Scranton begrijpen Biden ook niet meer: ‘Het is de arrogantie van de macht’

Het is niet makkelijk om te stoppen met werken, weet ook John Hutchur uit ervaring. Op zijn 62ste ging hij voor het eerst met pensioen na een lange loopbaan als boekhouder. „Maar ik nam al snel weer een baantje, dat een voltijdbaan werd”, vertelt de 84-jarige Amerikaan in de koffiehoek van het Steamtown-winkelcentrum in Scranton. Pas bij het uitbreken van de pandemie, begin 2020, raakte hij die kwijt. „Natuurlijk raakte ik verveeld, de hele dag een beetje thuis zitten.”

Voor het geld hoeft het niet meer, maar onlangs zocht hij dus maar weer een nieuw baantje. Als het geen zomervakantie is, rijdt hij nog dagelijks zes gehandicapte kinderen in een busje van en naar school. „Het is bijna vrijwilligerswerk, maar het betaalt wel iets.”

John Hutchur (84) uit Scranton, Pennsylvania, de geboorteplaats van president Joe Biden: „Natuurlijk kan hij een tweede termijn niet meer aan. Ik denk dat hij iets van dementie of alzheimer heeft.”

Zoals meer Amerikanen kijkt Hutchur evengoed hoofdschuddend toe hoe president Joe Biden – die in 1942 in dit vergrijzende voormalige industriestadje in Pennsylvania werd geboren en er grotendeels opgroeide – weigert om met pensioen te gaan. De roep binnen zijn Democratisch Partij om zijn herverkiezingscampagne te staken klinkt inmiddels oorverdovend. Maar Biden houdt vooralsnog vol dat hij de beste optie is om in november zijn Republikeinse voorganger, ex-president Donald Trump, uit het Witte Huis te houden.

„Natuurlijk kan hij dat niet meer aan”, stelt Hutchur over zo’n tweede termijn voor Biden. Die zou begin 2029 – als de president 86 is – aflopen. „Zelfs in zijn huidige toestand, is hij er niet fit genoeg voor. Ik ben ook geen fan van de andere optie. Maar ik denk dat hij iets van dementie of alzheimer heeft. Kijk naar het debat: dat is alles wat je moet weten.”


Lees ook

Gaat Joe Biden zich terugtrekken?

De Amerikaanse president Joe Biden stapt woensdag op een luchtmachtbasis in zijn thuisstaat Delaware uit het presidentiële vliegtuig Air Force One.

Ook Hutchurs goede vriend John Sacco, die met zijn 82 jaar slechts een paar maanden ouder is dan Biden, weet soms niet goed wat hij met zijn vrije tijd aan moet sinds zijn pensionering als kantoorklerk. „De meeste dagen ga ik hier naar de mall, een beetje kletsen. Of naar het park. Om dáár te kletsen.”

Ik ben ook geen fan van de andere optie. Maar ik denk dat hij iets van dementie of alzheimer heeft

John Hutchur (84)
stadsgenoot Biden

Beide tachtigers denken echter niet dat Bidens koppigheid wordt gevoed door de angst voor een zwart gat na zijn presidentschap, dat hij al decennia ambieerde maar uiteindelijk pas in de winter van zijn leven wist te veroveren. „Het is de arrogantie van de macht die in hem is gevaren. Zo’n uitspraak dat alleen hij Trump kan verslaan. Kom op, man!”

Het is, zegt een vriendin die er bij is komen zitten, maar niet met haar naam in NRC wil, „net als met je oude vader die eigenlijk geen auto meer kan rijden en tegen wie je moet zeggen: ‘Pap, lever toch alsjeblieft de sleutels in.” Hutchur: „Maar maak hem dat maar eens duidelijk. Juist oude mensen worden alleen maar koppiger als je zoiets tegen ze zegt.”

John Sacco (82) uit Scranton, Pennsylvania, de geboorteplaats van president Joe Biden: „„Het is de arrogantie van de macht die in hem is gevaren. Zo’n uitspraak dat alleen hij Trump kan verslaan. Kom op, man!”

Alleen Jill kan hem overtuigen

Biden is een man van vaste gewoontes, vertellen ze in Hank’s Hoagies, de broodjeszaak in het betere deel van Scranton – ruime tuinen rond kasten van huizen in Victoriaanse stijl – waar de president al decennia komt. „Als hij in de stad is, komt hij altijd wel even langs. En hij bestelt altijd de Italian”, zegt eigenaar Tom Owens. Op zo’n halfzacht, wit stokbroodje gaan tomaat, ijsbergsla, Italiaanse vleeswaren en een ‘geheime saus’ met in ieder geval veel mayonaise erin.

Owens vindt niet dat zijn beroemdste vaste klant zijn campagne moet staken. „Ik sta helemaal achter hem. Maar ik ben ook wat bevooroordeeld, weet je. 100 procent Joe.” Hij vindt dat Biden niet heel chic behandeld wordt door zijn partij. Maar vooral, zegt hij: „Het wordt chaos als ze hem echt uit de race laten stappen, want er zijn zoveel mensen die dan ineens willen. Dat wordt een grote puinhoop.”

Owens staat daarin redelijk alleen. Een peiling van na het tv-debat wijst uit dat twee derde van de Democratische kiezers liever met een andere, jongere kandidaat de strijd met Trump aanbindt. En dat sentiment lijkt aan te zwellen, nu de ex-president vorig week met senator J.D. Vance (39) uit Ohio een relatief jonge running mate heeft aangewezen.

De broodjeszaak Hank’s Hoagies in Scranton, Pennsylvania.
Foto Angela Weiss/AFP

Varnell Harding (72) stemt doorgaans Democratisch, maar van Vance is ze gecharmeerd, vertelt de gepensioneerde computerlerares terwijl ze met een bladblazer snoeiafval opjaagt in haar voortuin, om de hoek van Bidens vaste broodjeszaak. „Hij is een nieuw gezicht. En hij sprak me wel aan.”


Lees ook

Deze reportage uit Middletown, Ohio, het industriestadje waar J.D. Vance opgroeide

Verlaten staalfabriek in Middletown, Ohio, de geboorteplaats van de Republikeinse vicepresidentskandidaat J.D. Vance

Zij raadt de Democraten aan om óók snel met een jonger gezicht te komen. „Er is echt nog wel tijd.” Om de president daar van te overtuigen, kijkt ze, „als vrouw die ook al 53 jaar een echtgenote is”, vooral naar first lady Jill Biden. „Ja, ik denk dat dat haar baan is. Ik weet dat het ouderwets klinkt en dat jonge meiden zullen zeggen: wát? Maar echt, het is aan Jill.”

Ik zou denken dat Jill op een gegeven moment zegt: ‘Joe, het is tijd voor ons om wat anders te gaan doen’

Varnell Harding (72)
stadsgenoot Biden

Ze denkt echter te zien dat Jill Biden zelf óók verslingerd is geraakt aan het Witte Huis en de macht. „Ik denk dat eigenlijk zij achter het stuur zit. Dat ze het wel interessant vindt om de show te runnen. Maar mijn eigen man begint ook ouder te worden en kan bepaalde dingen niet meer aan. Dus doen we die ook niet meer. Ik zou denken dat Jill op een gegeven moment zegt: ‘Joe, het is tijd voor ons om wat anders te gaan doen.’”

Eerst nog winnen, dan Harris

Mike Kolhap (78) denkt dat Biden een heel andere reden heeft om niet uit de race te stappen, vertelt hij Diner Boulevard, een Grieks restaurant in Scranton. „Ik denk dat-ie nog één keer het presidentschap wil winnen, om het dan al snel over te dragen aan Kamala Harris. Ze weten daar ook wel dat zij nooit zelf zou winnen. Nooit. Het zou haar net zo slecht afgaan als Hillary”, zegt hij, verwijzend naar de Democratische kandidate die in 2016 van Trump verloor.

Kolhap, een voormalig loodgieter en veteraan, is net zo oud als Trump en zou er zelf niet aan moeten denken om op zijn leeftijd nog een wereldmacht te runnen. „Ik wil al die zorgen niet aan mijn kop.” Maar hij denkt wel dat Trump het aankan. „Nog vier jaar, dat lukt hem wel. Hij mag toch niet nóg een termijn dienen. En hij heeft nu die jongere gast, die Vance. Die is straks pas 44 jaar als hij het overneemt. Krijgen we alsnog een jonge president.”