Senegalese president ontbindt parlement en kondigt vervroegde verkiezingen aan

De Senegalese president Bassirou Diomaye Faye heeft het Senegalese parlement ontbonden en nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Dat heeft hij donderdag aangekondigd volgens internationale persbureaus. De nieuwe parlementsverkiezingen vinden op 17 november plaats. In een persconferentie donderdag beloofde de 44-jarige president een „systemische transformatie” wanneer Senegalezen op zijn partij zouden stemmen.

Het parlement wordt geleid door de partij van voormalig president Macky Sall waardoor Faye veel van zijn beloftes niet kan waarmaken. Sall, die twaalf jaar president was, heeft de nieuwe stap inmiddels veroordeeld. Volgens persbureau AP maakt Fayes politieke partij, PASTEF, grote kans om een meerderheid in het parlement te halen nadat hij een half jaar geleden de presidentsverkiezingen won.

Bij zijn eedaflegging in maart beloofde Faye dat Senegal onder zijn leiding „een land van hoop, een vredig land met een onafhankelijke justitie en een versterkte democratie zou zijn”. Faye wilde naar eigen zeggen een einde maken aan de corruptie in het land, de macht van koloniale mogendheden verminderen en de natuurlijke rijkdommen van Senegal beter beheren. De huidige president is met name populair onder jongeren in het land. Meer dan zestig procent van de Senegalezen is jonger dan 25.