Sektarisch geweld tegen druzen in Syrië eist tientallen levens

Bij sektarisch geweld tegen druzen in en rond de Syrische hoofdstad Damascus zijn deze week zeker veertig mensen omgekomen. Het geweld lijkt te zijn ontstaan nadat er op sociale media een audiofragment de ronde deed waarin een druzische man de profeet Mohammed vervloekt zou hebben. Israël heeft woensdag bombardementen in Syrië uitgevoerd, naar eigen zeggen om de druzen te beschermen.

Dinsdag brak het geweld uit in enkele overwegend druzische buitenwijken van Damascus. De druzen werden aangevallen door gewapende soennitische groepen. Inwoners van de wijk Sahnaya meldden woensdag hevige straatgevechten. „We zijn in extreme paniek en angst vanwege de willekeurige beschietingen, waardoor de meesten van ons volledig opgesloten in onze huizen moeten blijven”, zei Elias Hanna, die aan de rand van Sahnaya woont, tegen persbureau Reuters.

Het geweld tegen de druzen vormt een nieuwe test voor de belofte van de Syrische leider Ahmed al-Sharaa om de minderheden in zijn land te beschermen. In maart van dit jaar kwamen er bij sektarisch geweld in de kustprovincies al meer dan vijftienhonderd mensen om, voornamelijk alawieten. „We vrezen dat de bloedbaden aan de kust zich bij Sahnaya tegen de druzen zullen herhalen”, zei Hanna. Donderdag leek de strijd voorlopig te zijn gaan liggen.

Religieuze groeperingen

De druzen en de alawieten zijn beide religieuze groeperingen die voortkomen uit de sjiitische islam. Onder de in december vorig jaar verdreven dictator Bashar al-Assad voerden de alawieten, waar hij zelf toe behoort, de boventoon in het land. Het geweld tegen de alawieten in maart kan deels verklaard worden uit wraak van de soennieten voor hun jarenlange onderdrukking.

De druzen vormen slechts 3 tot 4 procent van de inwoners van Syrië. Wat ze met de alawieten gemeen hebben, is dat hun geloof – een mengvorm van islam, christendom en oude filosofieën – door de soennitische meerderheid als heidens beschouwd wordt. Anders dan de alawieten hebben de druzen niet veel militaire slagkracht; hun milities zijn vooral op zelfverdediging gericht.

Een man houdt een portret vast van een druzische man die werd gedood tijdens gevechten op het Syouf-plein in de overwegend druzische en christelijke buitenwijk Jaramana van Damascus

Foto Louai Beshara/AFP

Excuus

Volgens Malik Al-Abdeh, de in Londen woonachtige hoofdredacteur van de nieuwsbrief Syria in Transition, vormde het blasfemische audiofragment slechts een „excuus ter rechtvaardiging” van het geweld. Op de achtergrond, zegt hij telefonisch, speelt mee dat de regering van Al-Sharaa alle milities in het land wil ontwapenen. „De druzische milities, die door Israël gesteund worden, vormen een bedreiging voor zijn regering.”

Officieel heeft Al-Sharaa zich van het geweld tegen de druzen gedistantieerd. Maar Al-Abdeh denkt dat de regering er toch mee te maken heeft. „Al-Sharaa is niet bij machte om direct de confrontatie met de Israëliërs aan te gaan. Maar hij kan wél hun bondgenoten in eigen land raken. Dat doet hij niet openlijk: hij mobiliseert soennitische groeperingen om het werk voor hem op te knappen.”


Lees ook

Zit achter het geweld in Syrië wraaklust? En zes andere vragen over de moordpartijen in de kustregio

Nabestaanden rouwen zondag in het Syrische Qamishli tijdens de begrafenis van Shinda Kisho, die omkwam bij geweld in Latakia.

Volgens Al-Abdeh staat de Syrische leider ook onder druk om zijn beloften na te komen over het opheffen van westerse sancties tegen het land en het herstellen van het elektriciteitsnetwerk. „Om te voorkomen dat zijn eigen soennitische meerderheid zich tegen hem keert, maakt Al-Sharaa van de druzen een zondebok. Dat is niet zonder gevaar: het kan leiden tot een nieuwe burgeroorlog waarin groepen tegenover elkaar komen te staan op basis van hun afkomst.”

Een uitgebrande auto na sektarische botsingen in Ashrafiyat Sahnaya nabij Damascus

Foto Omar Haj Kadour/AFP

Israëlische bombardementen

Intussen compliceren de Israëlische bombardementen de situatie nog verder. De Israëlische minister Bezalel Smotrich (Financiën) zei eerder deze week dat Israël zijn bemoeienis met Syrië niet zal stoppen totdat dat buurland „ontmanteld en verdeeld” is geraakt.

De druzische minderheid in Israël staat bekend als zeer loyaal aan de Joodse meerderheid. Maar het is volgens analist Al-Abdeh nog maar de vraag of het Israël menens is met de bescherming van de druzen in Syrië.

„In mijn optiek gebruikt Israël de bescherming van de druzen als excuus om een eigen invloedssfeer in het zuiden van Syrië te creëren, om de Syrische leider te ondermijnen. Die bommen helpen de druzen niet. Om hen echt te beschermen, zou Israël veel verder in Syrië moeten binnendringen dan het tot nu toe gedaan heeft. Dat zie ik niet gebeuren.”


Lees ook

Lees ook: Militaire bases en toeristische rondleidingen: hoe Israël steeds meer Syrische grond bezet