Schrijver Natascha van Weezel wint Pim Fortuyn Prijs vanwege ‘moedig’ standpunt over Israël

Schrijver en Parool-columnist Natascha van Weezel heeft woensdag in Den Haag de Pim Fortuyn Prijs gewonnen, een onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend om de vrijheid van meningsuiting te eren. Volgens de jury toont Van Weezel „moed” door in het „emotionele conflict” tussen Israël en de Palestijnen „het redelijke geluid te laten horen”.

Van Weezel, die Joodse wortels heeft, laat zich in haar columns onder meer kritisch uit over de Israëlische regering in de Gaza-oorlog. „Zij weigert het principe van de vrijheid van meningsuiting op te geven, ondanks alle bedreigingen en intimidatie”, zegt juryvoorzitter Simon Fortuyn. Hij is de broer van de in 2002 vermoordde politicus Pim Fortuyn, naar wie de prijs is vernoemd.

Onder meer Omroep Max-baas Jan Slagter en Arendo Joustra, voormalig hoofdredacteur van weekblad EW, waren ook genomineerd. Vorig jaar ging de onderscheiding naar Bart De Wever, de burgemeester van Antwerpen en leider van de N-VA, een Vlaams-nationalistische conservatief-liberale partij. Eerder wonnen ook opinie- en televisiemaker Fidan Ekiz en schrijver Leon de Winter de prijs.


Lees ook
Natascha Van Weezel voerde op tv ‘persoonlijke gesprekken over het Jodendom in Nederland’, onder andere met Dieuwertje Blok

Voor Dieuwertje Blok is haar Joods zijn één van haar vele identiteiten, maakt ze duidelijk in De weg naar Jeruzalem.

Correctie (22 mei 2024): in een eerdere versie van dit artikel stond dat Pim Fortuyn in 2001 is vermoord. Dat is hierboven aangepast.