Schrijver en kunstenaar Jan Cremer op 84-jarige leeftijd overleden

Schrijver en kunstenaar Jan Cremer is woensdag op 84-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn uitgever, De Bezige Bij, bekendgemaakt. „Nederland verliest een icoon, die de kunst en literatuur ten diepste heeft veranderd”, zo schrijft de uitgeverij in een reactie. „We zijn intens bedroefd en diep getroffen door zijn dood.”

De in Enschede geboren schrijver en kunstenaar introduceerde zichzelf in 1964 aan het Nederlandse publiek met het boek Ik, Jan Cremer. Zijn boek, dat Cremer schreef toen hij 21 jaar oud was, ontlokte veel reacties vanwege het gedurfde taalgebruik en de expliciete seksscènes. Het autobiografische boek werd in Nederland haast onmiddellijk een daverend succes — eerste oplage van vijfduizend exemplaren was binnen een week uitverkocht — en groeide uiteindelijk uit tot internationale bestseller.

Twee jaar later bracht hij het vervolg Ik, Jan Cremer deel 2 uit, dat eveneens succesvol en spraakmakend was. Cremer, die zijn opleiding genoot aan de kunstacademies in Arnhem, Den Haag en Parijs, woonde sinds eind jaren vijftig samen met zijn vrouw Babette in Amsterdam.

In 2020 ontving hij nog de Amsterdamse Frans Bannink Cocqpenning. Die onderscheiding geldt als erkenning voor mensen die zich minstens tien jaar bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam. Loco-burgemeester Rutger Groot Wassink noemde Cremers’ grootste verdienste destijds dat hij „zich nooit iets van conventies heeft aangetrokken”. Hij omschreef de schrijver als „een voorganger en een pleitbezorger van het vrije Amsterdam zoals we dat nu kennen en waar iedereen welkom is”. Later dat jaar opende Museum JAN in Amstelveen een tentoonstelling waarin Cremers’ werk aan het publiek werd getoond. Cremer zal in besloten kring begraven worden.