Parijse vrienden van de schrijver Boualem Sansal merkten eerst op dat hij niet bereikbaar was, zijn telefoon gaf geen gehoor. De Algerijns-Franse auteur bleek na zijn reis vanuit Frankrijk niet aangekomen in zijn huis in Boumerdès, een stadje in Algerije, hoorden ze van buurtbewoners. Pas dagen later bleek: de auteur is op 16 november gearresteerd op de luchthaven van Algiers op beschuldiging van ‘bedreiging van de staatsveiligheid’. Hij zit nog altijd vast.
Sansal (1949, Algerije) wordt op verschillende aanklachten vervolgd, schrijft de Algerijnse staatskrant El Moudjahid, waaronder het „aanvallen van de nationale integriteit en eenheid en staatsinstituties”. Sansal maakt kans op een levenslange celstraf. De Franse president Emmanuel Macron heeft zich bezorgd getoond en het Europees Parlement sprak zich uit tegen de gevangenname van de auteur. Op 11 december dient zijn beroep tegen zijn opsluiting. Zijn Franse advocaat maakte maandagavond bekend nog geen visum te hebben gekregen om naar Algerije te reizen.
De met prijzen gelauwerde auteur staat bekend om zijn kritiek op de Algerijnse autoriteiten, zijn strijd voor het vrije woord en zijn kritiek op de Islam. Al in 2003 werden zijn boeken verboden door het regime. Dat hij nu is aangehouden komt volgens Franse media mogelijk door uitingen die hij in oktober heeft gedaan in het radicaalrechtse blad Frontières. Sansal verklaart zich daarin medestander van Marokko in een al decennialang lopend conflict met Algerije over grondgebied in de Westelijke Sahara.
Dat is een gevoelig punt, helemaal nu de Franse president Emmanuel Macron in de zomer steun betuigde aan een plan voor Marrokaanse soevereiniteit in het gebied.
Sansal debuteerde in 1999, hij was toen vijftig, met Le Serment des Barbares, waarvoor hij de Prix du Premier Roman ontving. De schrijver is opgeleid als ingenieur en econoom, en was bij de Algerijnse overheid hoog opgeklommen. Nadat Sansal zich in Frankrijk in 2003 negatief had uitgelaten over Abdelaziz Bouteflika, van 1999 tot 2019 president van Algerije, verloor de schrijver zijn baan als directeur-generaal op het ministerie van Industrie.
Zijn boeken werden na dat ontslag verboden in Algerije. Al vertelde hij in 2011 aan Trouw: „In de boekhandels van Algiers zijn ze onder de toonbank wel beschikbaar. Soms spreek ik met een bevriende boekhandelaar af in een cafeetje waar ik mijn boeken stiekem voor mijn lezers signeer.”
Lees ook
Algerijns regime brengt critici een voor een tot zwijgen
Kritiek op het regime
Kritische geluiden zijn in Algerije de afgelopen jaren intensief de kop in gedrukt. Bijna twee jaar geleden kwam de belangrijkste nog overgebleven mensenrechtenorganisatie er achter dat ze zonder het zelf te weten ontbonden was, op een geheime rechtszitting. Ook de kantoren van de laatste vrije media zijn door het regime gesloten. Voor 2020 had het regime juist toenadering gezocht tot de groeiende protestbeweging in het land. Maar met de bestrijding van de coronapandemie kreeg het regime een instrument in handen om samenkomst van actievoerders te verbieden.
De schrijver Sansal heeft sinds 2024 ook de Franse nationaliteit. Volgens het Franse dagblad Le Monde waarschuwen ambassadeurs mensen met een dubbele nationaliteit voorzichtig te zijn met reizen naar Algerije. „Door zich op dissidenten in het buitenland te richten, stuurt de Algerijnse overheid een heldere boodschap: niemand is buiten hun bereik”, concludeert het Cairo Institute for Human Rights Studies in een in november gepubliceerd rapport.
Sansal, een belangrijke stem in het Franstalige literaire landschap, staat onder meer bekend om zijn kritische houding ten opzichte van de Islam. Marine Le Pen heeft zich uitgesproken tegen de arrestatie van de man die zij een „vrijheidsvechter” noemt, en een „dapper tegenstander van het islamisme”.
In 2015 kreeg de auteur de Grand Prix du roman de l’Académie française voor zijn boek 2084. Het einde van de wereld (oorspronkelijke titel: 2084. La fin du monde). Het is een dystopische, orwelliaanse roman die een wereld beschrijft van een islamitische dictatuur waar burgers met behulp van een alomvattend surveillancesysteem onder controle worden gehouden.
Over hoe hij vindt dat Frankrijk zich tot de islam moet verhouden, zei Sansal in 2016 tegen NRC: „Je moet heel vastberaden en standvastig zijn in het bestrijden van het islamisme. Je moet streng zijn, stevig in je schoenen staan. Dus nee tegen de hoofddoek, nee tegen moskeeën, je woont in Frankrijk, daar geldt de laïcité, de scheiding van kerk en staat.”
Lees ook
‘Islamisten willen de wereld opvreten’
Een schare aan bekende auteurs, onder wie Salman Rushdie en Nobelprijswinnaars Annie Ernaux en Orhan Pamuk, heeft een openbare brief ondertekend ter ondersteuning van Sansal. „Dit tragische nieuws laat de alarmerende realiteit van Algerije zien”, staat in de tekst, geschreven door collega-dissident Kamel Daoud. „Vanaf nu is alles mogelijk: levenslange gevangenisstraf voor een sms, vastzitten voor een zucht van irritatie.”