Schipper uit Harlingen vervolgd voor mogelijke betrokkenheid bij dood 12-jarige Haagse scholiere

Bruine vloot Een meisje raakte vorig jaar dodelijk gewond tijdens een zeiltocht toen de giek van het schip afbrak. Justitie verwijt de schipper dat zijn vaartuig slecht was onderhouden.
Zeilschepen in de haven van Harlingen. Het toezicht op de veiligheid van deze schepen is niet op orde, concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid deze week.
Zeilschepen in de haven van Harlingen. Het toezicht op de veiligheid van deze schepen is niet op orde, concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid deze week. Foto Jilmer Postma/ANP

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag bekendgemaakt een schipper uit Harlingen te vervolgen vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij de dood van een twaalfjarige scholiere uit Den Haag in augustus vorig jaar. Het meisje, Tara, maakte met haar klas een zeiltocht op de Waddenzee met het historische zeilschip Risico. Tijdens een manoeuvre van het vaartuig brak de giek en raakte zij dodelijk gewond.

Justitie verwijt de schipper dat de giek van het schip in „zodanig slechte staat” verkeerde, dat deze af kon breken. „Een schipper is verantwoordelijk voor de veiligheid op een schip”, aldus het OM. „Uit het strafrechtelijk onderzoek blijkt dat de giek van het schip niet goed is onderhouden en niet op tijd vervangen is.” Zo zouden er scheuren in de giek hebben gezeten waar water in kon blijven staan, met houtrot tot gevolg.

Überhaupt had het schip niet mogen varen, concludeert justitie. Zo zouden meerdere keuringsrapporten van het schip verlopen zijn geweest op het moment dat de schipper uitvoer. Zonder geldige keuringen had het vaartuig volgens het OM de zee niet op mogen gaan.

Eerder deze week verscheen een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de Nederlandse ‘bruine vloot’, de drie- tot vierhonderd traditionele zeilschepen waar nog altijd mee wordt gevaren. De raad concludeerde dat de veiligheidscultuur bij deze schepen en het overheidstoezicht daarop niet op orde is. Sommige schippers hebben niet de juiste kennis op orde over hun schepen, aldus de OVV, de aandacht voor veiligheid is „vrijblijvend” en de inspectie vult het toezicht „nauwelijks” in.

Lees ook ‘Pijnlijke constatering’: historische schepen onverminderd onveilig – ondanks zes doden