Het is weer kerstfilmseizoen, een jaarlijks ritueel dat dit jaar ruim honderd nieuwe titels voortbrengt, verspreid over netwerken en streamers als Hallmark, Lifetime, Netflix en Amazon.
Het kerstgenre heeft Hollywood klassiekers opgeleverd als It’s a Wonderful Life (1946), Home Alone (1990) of zelfs Die Hard (1988). Op zulke klassiekers zal je de Amerikaanse zender Hallmark niet betrappen. Volgens Forbes genereert de zender een derde van hun jaarlijkse advertentieinkomsten met kerstfilms alleen: ruim 350 miljoen dollar – per jaar produceert Hallmark 40 films voor gemidddeld 2 miljoen dollar per stuk. Het kerstaanbod wordt dus prima bekeken en helpt dovende sterren als Lindsay Lohan, Brooke Shields of Heather Graham jaar in, jaar uit aan seizoenswerk.
Kerstfilms gehoorzamen aan ijzeren regels. Met acht kerstfilms – titels als Sense, Sensibility & Snowmen (2019) – voor Hallmark is de Canadese schrijfster Samantha Herman al bijna een veteraan in het genre waarin ze in 2018 debuteerde met Mingle All the Way. Herman zat als peuter aan Hallmark gekluisterd; als Joods, niet-vierend kind romantiseerde ze het kerstfeest. „Het was zoals de echte wereld, beter en ik wilde geloven dat dat waar kon zijn”, vertelt ze aan de koffie in Los Angeles.
In haar nieuwste Hallmark-kerstfilm, Christmas Island die in november uitkwam, moet een privéjet door een sneeuwstorm een noodlanding maken op het Canadese Christmas Island. De piloot komt een paar dagen vast te zitten en schakelt de lokale luchtverkeersleider in om haar baan te behouden. Ziedaar de attributen van een kerstfilm: een hoofdpersonage dat niks met Kerst heeft komt vast te zitten op een geïsoleerde locatie.
Elke kerstfilm heeft zulke ingrediënten nodig, zegt Herman. „Kerst draait om familie, dus aan het einde moet de familie of het koppel altijd realiseren wat er echt toe doet: elkaar. Belangrijker dan geld, werk, cadeaus, winst, gelijk hebben, roept u maar”, vertelt ze. „Het script moet alles wegnemen wat personages verschillend maakt door ze tot elkaar te veroordelen. Een rijke familie belandt in een arme omgeving, een gehaaste carrièrevrouw op het kalme platteland.”
Netflix’ laatste kersthit, Falling For Christmas (2022), combineert volgens haar twee factoren prima. Lindsay Lohans lijdt als ene Sierra Belmont na een ski-ongeluk aan geheugenverlies en vergeet dat ze een ultrarijke hotelerfgename is die zich zojuist heeft verloofd met een influencer. Ze revalideert met hulp van de goudeerlijke eigenaar van een lokale skilodge, die om geld verlegen zit en dreigt zijn hotel te verliezen. De afloop kan je raden.
Als de hoofdpersonages door omstandigheden al dan niet tegenstribbelend in hun kerstbubbel zijn geduwd, kunnen de kerstactiviteiten beginnen. „Dat is de echte kerstsaus, en persoonlijk benader ik dat heel systematisch”, zegt Herman. „Voor het schrijven breng ik alle personages precies in kaart en leg daar mijn vaste lijst van leuke kerstactiviteiten naast: cadeautjes uitpakken, sneeuwballengevecht, een kerstbal op een boot. Alles om de personages in kerstsferen te brengen en voor elkaar te laten vallen voor de grote klapper in de finale die de liefde bevestigt.”
Een ander element is de tikkende klok. In How The Grinch Stole Christmas (2000) moet de Grinch zijn plan om Whovilles kerst te vergallen voltooien vóór eerste kerstochtend. Kerstmis zelf is een warme, tijdloze zone: nieuwe liefde dient in kerstfilms al voor die tijd helemaal in kannen en kruiken te zijn; op kerstavond, 24 december.
Om de spanning voelbaar te houden – lukt het op tijd? – verwerkt Herman in haar scripts daarom altijd een fysieke kalender. „Zodat ik tijdens het schrijven van scènes bewust blijf hoeveel dagen er nog resten tot de climax. Voor die tijd moet er nog een aantal obstakels worden overwonnen. Vlak voor die climax bijvoorbeeld, en in het geval van Hallmark vlak voor het laatste reclameblok, lijkt alles altijd verloren door een grote ruzie of een misverstand. Dat cliché van het misverstand voelt nu soms wat gekunsteld omdat we alles met één telefoontje kunnen oplossen, maar is ook lastig om helemaal te vermijden. Dit soort films hebben een conflict nodig dat net niet al te vijandig of haatdragend wordt, want dan valt er niets meer te redden.”
Voorspelbaarheid en clichés zitten een goede kerstfilm niet in de weg, sterker nog: ze zijn noodzakelijk. „Comfort food”, noemt Herman dat; je weet vooraf hoe het eindigt en dat is precies wat de kijker wil. „Dat geliefden elkaar onder de kerstboom uiteindelijk vinden maakt een film stressvrij. Rond de jaarwisseling hebben mensen geen behoefte aan stress.”
Leeslijst