Sarkozy ook in hoger beroep schuldig aan illegale campagnefinanciering

De voormalige Franse president Nicolas Sarkozy (69) is woensdag in Parijs in hoger beroep schuldig bevonden aan illegale campagnefinanciering. Dat melden internationale persbureaus. Hij kreeg één jaar celstraf, waarvan de helft voorwaardelijk, die hij thuis kan uitzitten met een enkelband. In 2021 was hij in eerste aanleg ook al tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld.

De zaak ging over valse facturen die door de communicatiefirma Bygmalion zijn opgesteld voor nooit verrichte diensten in het kader van Sarkozy’s verkiezingscampagne van 2012 – die hij verloor. Sarkozy werd behalve van illegale partijfinanciering beticht van het overschrijden van het wettelijk plafond voor verkiezingsuitgaven. Volgens justitie gaf hij bijna 43 miljoen euro uit, terwijl er een maximum gold van 22,5 miljoen. Het verschil werd in de boeken weggewerkt. Voor de rechter ontkende Sarkozy betrokkenheid en gaf hij de schuld aan leden van zijn campangeteam.

Sarkozy, president van 2007 tot 2012, is altijd een invloedrijk figuur gebleven in Franse conservatieve kringen en staat op goede voet met de huidige president, Emmanuel Macron.

Vorig jaar werd Sarkozy ook al in hoger beroep veroordeeld tot een driejarige gevangenisstraf, waarvan één jaar onvoorwaardelijk, wegens corruptie en omkoping. Tegen beide uitspraken gaat Sarkozy in cassatie.


Lees ook
Sarkozy ook in hoger beroep veroordeeld tot gevangenisstraf van drie jaar

Sarkozy verlaat de rechtbank na het horen van de straf.