‘Santosh’ is trefzekere debuutfilm over jonge weduwe die de strijd aangaat tegen corruptie bij Indiase politie

Binnen het genre van de politiefilm doet Santosh niet onder voor al die zwijgzame mannelijke speurneuzen die de filmgeschiedenis heeft voortgebracht. Ze kijkt, ze spiedt, ze gaat eropuit. Ze stelt lastige vragen, heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel en een talent om daders in de ogen te zien. Ze heeft aan weinig woorden genoeg. Maar er zijn wel een paar verschillen met haar illustere voorgangers. Het belangrijkste: dat ze een vrouw is in een extreem patriarchale, ronduit misogyne samenleving. En: ze is empathisch waar de zwijgzame detectives van weleer vooral broeierig met hun eigen emoties worstelen.

Als we aan het begin van Santosh kennis met haar maken is ze een jonge weduwe met weinig toekomst. Haar man, die politieagent was, is vermoord tijdens etnisch-religieus gemotiveerde rellen in de staat Manipur, in Noordoost-India, ingeklemd tussen Bangladesh en Bhutan. Haar schoonouders kijken op haar neer. En haar eigen ouders zijn ver weg. Maar als ze naar het politiebureau gaat om haar weduwenpensioen te claimen gloort er hoop. Met frisse tegenzin vertelt de agent van dienst haar dat de overheid een nieuwe wet heeft voor kansloze vrouwen zoals zij. Als ze wil kan ze de baan van haar man ‘erven’.

Vernederender kan bijna niet, maar binnen de kortste keren heeft ze haar eigen zaak. Als er een vijftienjarig Dalit-meisje (uit de laagste sociale klasse) wordt verkracht en vermoord, trekt zij zich haar lot aan. Een hopeloze kwestie. Zo lijkt het. Overal zijn de rijen gesloten, of het nou onder de hindoecollega’s is, of in de moslimgemeenschap waar de verdachte vandaan komt. Met het aantrekken van zijn uniform, en het willen oplossen van een kansloze zaak, ‘wreekt’ ze ook haar man.

Santosh ging afgelopen voorjaar in première in Cannes, en werd daar een beetje overschaduwd door All We Imagine As Light van Payal Kapadia in de hoofdcompetitie. Dat was niet alleen de eerste film uit India in dertig jaar die meedong naar een Gouden Palm én vervolgens de Grand Prix won, maar eveneens de eerste film van een vrouwelijke regisseur. Santosh laat binnen de Indiase films die Europa bereiken echter een geheel eigen signatuur zien. Regisseur Sandhya Suri werkte mee aan een aantal (korte) documentaires voordat zij met Santosh haar fictiedebuut maakte, en dat zie je. Ze liet zich inspireren door een waargebeurde zaak, deed research en sprak met vrouwelijke agenten.

De onafhankelijk geproduceerde film is door de Nederlandse cameraman Lennert Hillege (Slag om de Schelde, De bezette stad) gefilmd zonder opsmuk. Hij bouwt de spanning op met aandacht voor details en houdt hem vast in lange stille scènes. De film volgt niet alleen de ogen van Santosh, maar ook alles wat er in haar omgaat. Zo word je getuige van de manier waarop vrouwenhaat in alle lagen van de samenleving is geïnstitutionaliseerd. En hoe dat slechts één symptoom is van een door en door corrupte maatschappij. De film verdoezelt niets. De lijfstraffen en politiemartelingen niet, waar Santosh ook aan meedoet. Maar ook niet het onrecht dat zij zich zélf moet laten welgevallen om een onrechtvaardige maatschappij aan te klagen.