Sanctie-expert: ‘Rusland beschouwt door Westen bevroren miljarden allang als verloren’

De vraag is bijna niet te beantwoorden: wat is het effect van de economische sancties die westerse landen Rusland hebben opgelegd nadat dit land Oekraïne is binnengevallen?

Russische autoriteiten houden data over hun economie achter, wat het lastig maakt een compleet beeld te krijgen. De Amerikaans-Britse journalist Stephanie Baker schreef er onlangs een boek over: Punishing Putin.

Volgens haar probeert de Russische president „de sancties weg te wuiven” en zegt hij „dat ze eromheen weten te werken”. Maar bekijk het eens zo, zegt Baker: „Een van Poetins centrale eisen voor een vredesakkoord is opheffing van de sancties. Als die níét zouden werken, zou het Kremlin ze ook niet steeds als voorwaarde noemen.”


Lees ook

Oekraïners voelen zich verraden nu Trump de Russen beloont met sanctieverlichting voor een gevechtspauze

Oekraïense militairen voeren een aanval uit op Russische troepen in de regio Cherson.

Baker schat dat de economische strafmaatregelen Rusland voor enkele honderden miljarden euro’s schade hebben toegebracht. En de oligarchen, rijke Russische ondernemers die hun kapitaal vooral verwierven bij de privatisering van Russische staatsbedrijven in de jaren negentig, kregen te maken met bevriezing van en beslag op tientallen miljarden aan banktegoeden, jachten en villa’s. „Zij willen hun geld terug. Dat legt ook druk op Poetin om tot een vredesakkoord te komen.”

Stephanie Baker werkt voor financieel persbureau Bloomberg. Op het Europese hoofdkantoor van Bloomberg in hartje Londen, met uitzicht op St. Paul’s Cathedral, spreekt ze met journalisten over de jongste ontwikkelingen rond die sancties.

Een vraag die nu speelt, is wat de Verenigde Staten, de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk gaan doen met de 300 miljard dollar (zo’n 275 miljard euro) aan bevroren Russische staatsgelden. De G7, de groep van zeven grote geïndustrialiseerde westerse landen, besloot vorig jaar al de verwachte rente over die tegoeden, 50 miljard euro, aan Oekraïne te lenen. En er ontstaat, vooral in Europa, steeds meer momentum om ook de in beslag genomen tegoeden zelf aan Oekraïne beschikbaar te stellen.

Kún je die tegoeden wel in beslag nemen, volgens het internationaal recht?

Baker: „Veel juristen geloven dat zo’n stap legaal zou zijn, al kunnen beperkingen gelden voor de doelen waarvoor Oekraïne het geld gebruikt. Dat geld in wapens steken zou vragen oproepen, maar je kunt het zeker voor de wederopbouw van infrastructuur, gezondheidszorg of oorlogsveteranen gebruiken. Juridisch zou dit kunnen vallen onder tegenmaatregelen treffen – al is die route niet vaak gebruikt. Maar de argumenten hiervoor zijn sterk, gezien de verpletterende schade die Rusland Oekraïne heeft toegebracht.”

Zou het een riskant precedent scheppen voor de internationale financiële markten?

„Vooral België is daar bezorgd over, omdat daar het meeste geld staat geparkeerd, zo’n 200 miljard euro. Het Belgische bedrijf Euroclear beheert een groot deel van de internationale financiële geldstromen en heeft ook de Russische tegoeden onder zich. Daardoor is de Belgische premier bang dat zijn land een rechtszaak tegen zich aangespannen krijgt.

Als de sancties níét werken, waarom zou Poetin ze steeds als voorwaarde noemen voor een vredesakkoord?

Stephanie Baker
financieel journalist

„Ook Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank is kritisch. De euro zou er minder aantrekkelijk door worden als valuta om je reserves in aan te houden. Maar de druk op de Europese staatsbegrotingen is zó groot dat regeringen het gebruik van die Russische tegoeden steeds meer als logische stap zien. Waarom zouden Europese belastingbetalers voor hulp aan Oekraïne moeten opdraaien als er zo’n grote pot Russisch geld beschikbaar is? Rusland zou toch ook herstelbetalingen aan Oekraïne moeten doen, en dat gebeurt niet.”

President Trump suggereerde dat de VS en Rusland afspraken zouden moeten maken over nauwere economische samenwerking. Beweegt hij dan niet precies de andere kant op?

„Ik had de magere hoop dat Trump bereid zou zijn geweest de sancties rond Russische olie aan te scherpen. Dat hij misschien zelfs afspraken met Mohammed bin Salman van Saoedi-Arabië zou maken, waardoor de Saoediërs de Russische olie wereldwijd deels kunnen vervangen. Dat is het type deal dat je Trump wel had kunnen zien sluiten, en zoiets zou de druk op president Poetin in onderhandelingen enorm vergroten. Hardere sancties rondom olie kunnen nog steeds effectief zijn, omdat Rusland zijn olie-inkomsten echt nodig heeft om de oorlog te betalen. Maar westerse landen zijn daar voorzichtig mee geweest, omdat ze niet wilden dat de olieprijs zou stijgen. President Joe Biden nam in zijn laatste dagen in het Witte Huis eindelijk flinke maatregelen, gericht tegen twee grote Russische oliebedrijven. Maar het probleem is nu dat iedereen beseft dat de regering-Trump die sancties niet krachtig zal handhaven.”

Een passant loopt voorbij een leegstaande winkel in Moskou.
Foto Yuri Kochetkov, EPAinwMoskoviet loopt leegstaande

Heeft de EU nog íéts van een onderhandelingspositie voor een eventueel vredesakkoord, door te dreigen met inbeslagname van die Russische tegoeden?

„Rusland heeft die reserves al min of meer afgeschreven. Ik denk niet dat het Kremlin nog verwacht dat ze dat geld terugkrijgen. De oligarchen gaan dat wel proberen. Die hebben scherpe ellebogen en willen hun miljarden terug. En ze zullen hun geld voortaan ergens anders onderbrengen, in China of een ander land dat niet meedoet aan de westerse sancties.”

Hoe zit het met de rol van het Verenigd Koninkrijk? De Britse hoofdstad was altijd een populaire bestemming voor Russische oligarchen. De bijnaam was ‘Londongrad’.

„Het VK is van nul naar honderd gegaan wat sancties tegen Rusland betreft. Het meeste geld van oligarchen hier is bevroren. Over die respons bestond politieke consensus. Als gevolg is Londongrad nu vervangen door Moskou aan de Golf: er was een alternatief nodig voor al dat Russische vermogen en die rol heeft Dubai gepakt. De meeste Russische oliehandelaren zijn daar nu een bedrijf begonnen. Dubai heeft zich als het Zwitserland van het Midden-Oosten gepositioneerd: neutraal in de economische oorlogsvoering en open voor zaken.”