Samira Rafaela neemt het op tegen Salima Belhaj als D66-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

Parlementsverkiezingen De winnaar volgt de gelouterde Sophie in ‘t Veld op, die vorige maand een gevoelige overstap maakte naar Volt. De 34-jarige Rafaela zit sinds 2019 namens D66 in het Europees Parlement.
Samira Rafaela kwam in 2019 dankzij voorkeursstemmen in het Europees Parlement.
Samira Rafaela kwam in 2019 dankzij voorkeursstemmen in het Europees Parlement. Foto Katrijn van Giel

Samira Rafaela stelt zich kandidaat als lijsttrekker van D66 voor de Europese Parlementsverkiezingen in juni volgend jaar, heeft ze zondag bekendgemaakt op een D66-borrel. De Europarlementariër gaat het opnemen tegen D66-Kamerlid Salima Belhaj, die zichzelf twee maanden geleden naar voren schoof. De winnaar volgt de gelouterde Sophie in ’t Veld op, die vorige maand een gevoelige overstap maakte naar Volt.

De 34-jarige Rafaela zit sinds 2019 namens D66 in het Europees Parlement. In een verklaring schrijft ze in die tijd „enorm gegroeid” te zijn. Vorige maand nam ze het delegatieleiderschap al over van In ’t Veld. Als lijsttrekker wil Rafaela af van „het taboe op eigen middelen van de EU, oftewel: Europese belasting invoeren”. Dat idee is al decennialang onderwerp van discussie, maar wordt nooit door alle lidstaten omarmd.

Lees ook: Strijd bij D66 brandt los om Europees lijsttrekkerschap

Het is de vraag in hoeverre Rafaela, beschuldigd van onder meer machtsmisbruik en pestgedrag, past binnen de profielschets die D66 heeft gemaakt voor de opvolger van In ’t Veld. Verschillende integriteitskwesties rond prominente partijfunctionarissen maken dat de kandidaat méér moet kunnen overleggen dan alleen politieke vakbekwaamheid. Zo moet de nieuwe lijsttrekker onder meer in staat zijn een „teamspirit” te creëren „in een veilige werkomgeving”.

In Rafaela’s voordeel spreekt dat zij met succes in hoger beroep ging tegen de waarschuwing die het D66-bestuur haar vorig jaar gaf — hoewel die daarna niet is ingetrokken. Het onderzoek naar de misdragingen van Rafaela is volgens het geschillencollege van de partij „onzorgvuldig” verlopen. In dat onderzoek verklaarde de interne Commissie Integriteitsonderzoeken de klachten gegrond van drie voormalig medewerkers tegen Rafaela over machtsmisbruik, pestgedrag, intimidatie en bedreiging.