Sabotage en verraad blokkeren Thaise democratische hervormingen

Analyse

Thaise politiek De heersende Thaise elite zet alles op alles om te voorkomen dat Pita Limjaroenrat, de winnaar van de verkiezingen, de kans krijgt om zijn plannen uit te voeren.

Voormalig premier van Thailand Thaksin Shinawatra leidt de tweede partij van het land, de Pheu Thai, vanuit het buitenland. Zijn partij lijkt nu de macht te verkiezen boven democratische hervormingen.
Voormalig premier van Thailand Thaksin Shinawatra leidt de tweede partij van het land, de Pheu Thai, vanuit het buitenland. Zijn partij lijkt nu de macht te verkiezen boven democratische hervormingen. Foto Edgar Su/Reuters

De Thaise politiek is in een impasse beland, en dat was precies de bedoeling van de junta en de conservatieve elite. Na de overweldigende verkiezingsoverwinning in mei is aan het gebeuren waar Move Forward-leider Pita Limjaroenrat (42) en zijn aanhang bang voor waren: de heersende elite – het leger en koningsgezinde rijke Thai – zet alles op alles om hervormingen te dwarsbomen.

Move Forward had een pro-democratische coalitie weten te vormen met de populistische Pheu Thai Partij (letterlijk: Voor de Thai), die tweede was geworden bij de verkiezingen. Maar Pheu Thai heeft die coalitie verbroken. Critici zeggen dat voor die partij een machtspositie belangrijker is dan democratische principes.

Limjaroenrat heeft steeds gezegd dat hij één groot doel heeft: de vicieuze cirkel van opstanden en staatsgrepen doorbreken en Thailand hervormen tot een functionerende democratie. Als symbool voor die veranderingen wil hij ook de majesteitsschenniswet aanpassen. Van oudsher zijn de macht van het leger en die van het koningshuis nauw met elkaar verweven.

De majesteitsschenniswet is door generaal Prayut Chan-ocha, die in 2014 de macht greep en sindsdien het land heeft geleid, gebruikt om iedereen met kritiek op de macht van de koning, en daarmee op de militaire top, op te pakken. Verdachten kunnen veroordeeld worden tot 15 jaar cel.

Ook andere hervormingen die Limjaroenrat nastreeft zijn bedoeld om bestaande machtsstructuren af te breken. Zo wil hij het leger drastisch inkrimpen, monopolies ontmantelen en de overheid decentraliseren om op die manier publieke voorzieningen in de regio’s beter te regelen.

Lees ook dit verhaal: Wie is Pita Limjaroenrat, Thailands oppositieleider die bij de stembus het leger versloeg?

Wetswijziging

De pro-democratische coalitie die Limjaroenrat na de verkiezingen wist te smeden, steunde op een ruime meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Maar in 2019 heeft de junta via een wetswijziging bepaald dat een regering alleen gevormd kan worden door een premier die mede is verkozen door de senatoren. En die zijn benoemd door de junta.

Limjaroenrat begon een campagne om senatoren te overtuigen van het belang van hervormingen. Hij leek aanvankelijk een deel van de elite aan zijn kant te krijgen, maar al snel spraken senatoren schande over zijn gebrek aan koningsgezindheid.

Daardoor verloor hij de premiersstemming. In de hoop dat de pro-democratische coalitie toch zou kunnen gaan regeren, deed de Move Forward-voorman een stap terug. Zijn bedoeling was dat bij de tweede stemronde Srettha Thavisin, leider van coalitiepartner Pheu Thai, zich als premierskandidaat kon presenteren. Maar de tweede stemronde is al twee keer uitgesteld.

Foto Rungroj Yongrit / EPA

Pluche boven democratie

Nu Pheu Thai de coalitie met Move Forward heeft verbroken, vrezen veel pro-democratische kiezers dat er van democratische hervormingen niets terecht zal komen. Want inmiddels is bekendgeworden dat Pheu Thai coalitiegesprekken voert met de Bhumjaithai partij (Trots op Thailand). De leider van deze partij is niet direct verbonden aan de militaire junta, maar maakt wel deel uit van de conservatieve elite. Van hem wordt niet aangenomen dat hij zich zal inzetten voor democratische hervormingen.

Er zijn meer tekenen dat Pheu Thai het pluche zal verkiezen boven democratische principes. De partij is opgericht door de populistische zakenman Thaksin Shinawatra. De telecommiljardair is een oude vijand van het establishment en stuurt de partij op de achtergrond aan vanuit een zelfgekozen ballingschap.

Drie keer won hij de nationale verkiezingen. Steeds werd hij, en na hem zijn zus, afgezet door het leger. Hij was tussen 2001 en 2006 premier en is altijd nog populair door financiële steun aan boeren en zijn strijd tegen de zittende macht, maar de partij is in de kern een conservatieve, neoliberale machtspartij.

In 2008 is Shinawatra veroordeeld voor fraude, al was dat volgens zijn aanhangers een politiek proces. Om celstraf te voorkomen verhuisde hij naar Dubai, waar hij via de audio-app Clubhouse onder het alias Tony Woodsome contact houdt met zijn achterban. Zijn dochter Paetongtarn leidde samen met partijleider Thavisin de campagne.

Er waren al langer indicaties dat Pheu Thai zou willen samenwerken met pro-juntapartijen. De aankondiging dat Shinawatra naar Thailand zou terugkeren, leidde tot hevige speculaties. Shinawatra zou in gesprek zijn met sleutelfiguren uit het militaire regime. Hij zou bij een terugkeer voor de vorm een korte tijd naar de gevangenis moeten en daarna als vrij man in Thailand zijn partij en zijn zakenimperium kunnen aansturen. Eerder deze week verklaarde Shinawatra opeens dat hij zijn terugkeer wegens ‘medische redenen’ moest uitstellen en eerst de coalitiebesprekingen met de Bhumjaithai partij wilde afwachten.

De Thaise politicoloog Titipol Phakdeewanich, verbonden aan de Ubon Ratchathani Universiteit, zei tegen het Singaporese mediabedrijf CNA dat de gang van zaken niet alleen voor de achterban van Move Forward een grote teleurstelling is, maar ook voor de hervormingsgezinde aanhang van Pheu Thai. Beide groepen laten zich al zien in straatprotesten. Volgens kenners is het goed mogelijk dat een deel van de Pheu Thai aanhang overstapt naar Move Forward. Zo werd een woordvoerder van Pheu Thai eind juli door zijn eigen aanhang bedolven onder talkpoeder nadat hij een gesprek was aangegaan met een partijbons van de juntapartij. Een ander incident voedt het wantrouwen over de intenties van Pheu Thai: vorig weekend werd Thaksin met zijn zus gezien op de verjaardag van de beruchte Cambodjaanse autocraat Hun Sen.

„Als Pheu Thai gaat samenwerken met de junta is dat politieke zelfmoord”, zei politicoloog Titipol tegen CNA. „Ze zitten gevangen in de gedachte dat hun achterban op hen heeft gestemd wegens hun oude populistische beleid.” Maar de tijden zijn veranderd sinds Thaksin premier was. Een groot deel van de partijaanhang wil wel degelijk structurele hervormingen, stelt Titipol. Geld uitdelen in ruil voor stemmen is oude politiek. Dat werkt niet meer.

Limjaroenrat vecht door met de middelen die hij tot zijn beschikking heeft: sociale media en overtuigingskracht. Maar de pro-junta elite probeert de kansen van Move Forward te saboteren. Zo kreeg Limjaroenrat een proces aan zijn broek: hij zou de kieswet hebben overtreden doordat hij aandelen bezit in een mediabedrijf. Die aandelen erfde hij van zijn vader. Maar het bedrijf is niet meer actief en hij zou de aandelen allang aan familieleden hebben overgedragen. Op 16 augustus doet het Thaise Hooggerechtshof uitspraak.

De Move Forward achterban is jong en goed geïnformeerd. Limjaroenrats aanhangers zullen blijven vechten voor structurele hervormingen. Als hij wordt veroordeeld of als zijn partij, evenals haar voorganger Future Forward, wordt ontmanteld, zullen pro-democratische kiezers opnieuw de straat opgaan.