Rutte reist vrijdag af naar Turkije voor gesprek met Erdogan over NAVO-baan

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) brengt vrijdag „op eigen gelegenheid” een bezoek aan Turkije, waar hij zal praten met president Recep Tayyip Erdogan over zijn wens om de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst maandag weten aan NRC.

Turkije is een van de weinige NAVO-landen die nog dwarsligt voor de benoeming van Rutte. Het land zou er zeker van willen zijn dat Rutte EU-landen die ook NAVO-lid zijn niet voortrekt. Turkije is gezien zijn militaire macht en strategische ligging een onmisbare NAVO-partner, maar ligt regelmatig in de clinch met EU-landen.

Erdogan eiste eerder rond het besluit over NAVO-toetreding van Zweden maatregelen tegen de Koerdische terreurbeweging PKK. Hij beschuldigde Zweden van het onderdak bieden aan terroristen.

Rutte heeft momenteel de steun van 28 van de 32 NAVO-bondgenoten, waaronder de VS, Frankrijk en Duitsland. Hongarije heeft gezegd niet met Rutte te kunnen leven en Roemenië schoof eerder president Klaus Johannis als kandidaat naar voren. Uiteindelijk moeten alle landen akkoord gaan.